Svijet     | 14.10.2019. 15:30 |

Ukrajinski nacionalisti protestuju protiv mirovnog plana predsjednika Zelenskog

FENA Internet

KIJEV, 14. oktobra (FENA) - Dok ih je policija zabrinuto posmatrala, grupe ekstremne desnice i nacionalista protestovale su u ponedjeljak u ukrajinskoj prijestonici Kijevu protiv predsjednika Voliodimira Zelenskog i njegovog dugo očekivanog mirovnog plana za istočnu Ukrajinu.

Zelenski je danas odao počast Urajincima ubijenim u trogodišnjem sukobu s proruskim separtistima minutom šutnje pred spomenikom u Kijevu. On će tokom dana obići ukrajinske vojnike na liniji fronta na istoku zemlje, gdje je u borbama od 2014. poginulo najmanje 13.000 ljudi.

Vlasti očekuju da se deseci hiljada nacionalističkih demonstranata okupe u prijestonici kako bi obilježili Dan domovine. Zelenski je zatražio od učesnika da izbjegnu nasilje ui upozorio je na eventualne "provokacije" onih koji izazivaju haos.

Stotinjak ljudi okupilo se u ponedjeljak ujutru pred predsjedničkim uredom, noseći transparente protiv privremenog sporazuma koji je postigao Zelenski o održavanju lokalnih izbora u istočnoj Ukrajini i povlačenju teškog naoružanja u blizini separatističkih regija. 

Kritičari nazivaju sporazum "kapitulacijom" pred Rusijom i strahuju da će on donijeti Rusiji prednost u odlučivanju o budućnosti ratom razorene regije. "Mir nakon pobjede" pisalo je na jednom golemom transparentu.

- Zelenski želi da sklopi pakt s đavolom. Ne može de vjerovati Rusiji, zemlji koja je otela Krim i prekršila je sva svoja   obećanja - izjavio je 22-godišnji student i demonstrant Bohdan Samojlenko.

- Na hiljade Ukrajinaca dalo je živote na istoku, i sada bismo im trebali oprostiti i predati se? Zelenskli je sluga Kremlja, a ne (ukrajinskog) naroda - izjavila je Nurse Oksana Petrova, 37-godišnja medicinska sestra.

Čelnik jedne od protestnih grupa, Bratstvo veterana, izjavio je da je Zelenski održao sastanak iza zatvorenih vrata s nacionalističkim grupama u prošloj sedmici, u pokušaju da im pojasni svoju poziciju i ublaži napetosti, ali tvrdi da predsjednik "nema plana".

-Ukrajina, Rusija i separatisti potpisali su sporazum u ovom mjesecu o povlačenju teškog naoružanja i sazivanju izbora u regiji. Povlčweenje se nije desilo zbog granatiranja s obje strane i prijetnji ukrajinskih nacionalista da će ometati ublažavanje sukoba.

Zelenski, komičar koji je postao predsjednik države u ovoj godini na obećanju da će okončati sukob, drži se sporazuma, insistirajući da je to jedini put da njegova zemlja krene naprijed.

On još uživa podršku većine Ukrajinaca, koji tvrde kako mu treba dati vremena da ispuni svoja obećanja na oživljavanju ekonomije. 

- Volim svoju zemlju, nisam jedna od tih nacionalista, nemam vremena za proteste. I kakvo dobro će to donijeti? - upitala je  Nadija Kuzmenko (68), bivša radnica u tvornici naoružanja koja radi kao čistačica po kućama kako bi dopunila svoju mjesečnu penziju od 125 dolara.

Dok su se nacionalističke grupe okupile na lokacijama u Kijevu, u drugim dijelovima grada porodice i šetači jednostavno su uživali u prazničnom danu, ližući sladolede i šetajući po neuobičajeno toplom jesenjem danu, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Ukrajinski zvaničnici: U ruskom raketnom napadu na Dnjepropetrovsk osam poginulih, 21 osoba ranjena

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'