Bosna i Hercegovina     | 14.10.2019. 14:15 |

Radmanović razgovarao s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović razgovarao je danas, na marginama zasjedanja Skupštine Interparlamentarne unije u Beogradu, s predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije Dejanom Židanom.

Tokom susreta zajednički je konstatovano da su odnosi dvije zemlje na vrlo visokom nivou, ali i da dobre političke i institucionalne odnose BiH i Slovenije treba da prati i snažnija saradnja na ekonomskom planu, te podizanje nivoa slovenačkih investicija u privredu BiH.

Iznoseći ocjenu da je Slovenija jedna od država članica Evropske unije (EU) koja odlično razumije političke prilike i odnose u BiH, Radmanović je upoznao predsjednika Državnog zbora Slovenije s aktuelnom političkom situacijom u BiH. On je upozorio na činjenicu da ni godinu dana nakon provedenih izbora nije izabrano novo Vijeće ministara BiH, te dodao da takva situacija bitno usporava proces evropskih integracija, u vezi s kojim postoji konsenzus svih važnijih političkih partija u BiH.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije Dejan Židan podržao je evropsku perpektivu svih zemalja regiona i naglasio da je budućnost BiH u EU.

Prema riječima Židana, potrebno je da EU ubrza proces pregovaranja sa svim balkanskim državama jer je, kako je rekao, punopravno članstvo ovih zemalja prvorazredan politički, bezbjednosni i ekonomski interes EU - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić će raspisati nove beogradske izbore za 2. lipnja

Vučević: Rok za izbore 2. lipnja je prilika za spuštanje tenzija među strankama

Vučević: Beogradske izbore treba raspisati što prije

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom