Kultura     | 14.10.2019. 10:57 |

Konferencija o rješenjima koja prate globalne IT trendove počela u Banjoj Luci

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 14. oktobra (FENA) - Više od 400 učesnika iz BiH i regiona okupilo se danas na petoj najvećoj multivendorskoj konferenciji "Tech Hosted by Lanaco", koja je počela u Banjoj Luci.

U narednih pet dana, učesnici konferencije će moći saznati više o savremenim IT trendovima i najboljim poslovnim strategijama koje pomažu organizacijama da ubrzaju i osnaže svoj put digitalnog poslovanja.

Prvi dan konferencije posvećen je oblasti sigurnosti. Predstavljena su poslovna i sigurnosna rješenja za bankarski, finansijski i revizorski sektor od tehnoloških stručnjaka iz te oblasti, kao i kompanija Cisco, Kaspersky, Fortinet, Oracle, Veeam, Sophos.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u RS Srđan Rajčević je naglasio da je u fokusu kibernetička sigurnosti, odnosno zaštita podataka.

Najavio je usvajanje novih propisa iz te oblasti u RS, kako bi bili usklađeni s evropskim pravilima.

Yury Rakov iz kompanije “Kaspersky” je rekao da većina kompanija koristi njihove programe, kojim se mogu identifikovati jedinice koje predstavljaju opasnost i spriječiti prijetnje na određenim platformama.

Da kompanije moraju da preuzmu zaštitu podataka istakao je i Piotr Nowotarski iz kompanije "Fortinet“.

Nina Kremenović, menadžer korporativnih komunikacija u banjalučkom "Lanacu“ je najavila da će tokom sutrašnjeg rada biti više riječi o primjeni vještačke inteligencije i IoT-a, dok će trećeg dana konferencije biti predstavljena rješenja za mala i srednja preduzeća za osnaživanje poslovanja kroz uvođenje novih modela i principa na bazi raspoloživih digitalnih alata.

I ove godine jedna dan će biti posvećen mladim intelektualcima, predstavnicima akademske zajednice i studentima, gdje će se uz prisustvo profesora, asistenata, IT eksperata i mladih inovatora iz Bosne i Hercegovine, govoriti o savremenim trendovima u vremenu digitalne transformacije.

-Na konferenciji će govoriti više od 30 predavača, koji dolaze iz poznatih kompanija, koji će svojim znanjima nastojati da nam približe svijet modernih tehnologija – rekla je Kremenović.

Ovo je i jedinstvena prilika da učesnici uživo razmjene iskustva, mišljenja, ideje i poslovne nedoumice i dileme u okviru panel diskusija, okruglih stolova i prezentacija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'