Bosna i Hercegovina     | 13.10.2019. 11:00 |

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa - Vježba evakuacija učenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) - Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa -13.oktobar, obilježen je brojnim aktivnostima koje je nevladina organizacija World Vision BiH održala u saradnji sa školama iz Banovića, Banje Luke, Čelinca, Kalesije, Pala i Zvornika.

Održana je i vježba evakuacije učenika za slučaj požara i zemljotresa u osnovnim školama, a u vježbama je učestvovalo više od 1.500 učenika.

Na osnovu istraživanja koje u 2018. godini proveo World Vision u BiH, u 725 škola iz Federacije BiH i Brčko Distrikta, svega 10 posto škola, uslovno rečeno, je sigurno, te da je 23,05 posto od ukupnog broja učenika u anketiranim školama, trenutno izložen nekoj od opasnosti tokom boravka u školi, navodi se u saopćenju ove nevladine organizacije.

Aktivnostima u školama prethodile su procjene rizika i plan zaštite i spašavanja na nivou općina, edukacija u zajednicama i  opremanje ključnih aktera smanjenja rizika i zaštite i spašavanja, civilna zaštita, vatrogasci, crveni križ, domovi zdravlja, policija, najosnovnijom opremom.

Kako je najavljeno, World Vision BiH će u narednom periodu provesti preventivne mjere zaštite i spasavanja u još četiri osnovne škole u Goraždu i Lukavcu.

Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa obilježava se svake godine 13. oktobra na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN-a iz 2009. godine, a posvećen je borbi za smanjenje rizika od katastrofa, odnosno prirodnih i drugih opasnosti.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Komšić: Nadlijetanje aviona nije spriječilo genocid u Srebrenici, pa neće ni obilježavanje 9. januara

Bosna i Hercegovina domaćin američkim lovcima F-16 i obuci JTAC timova

Kroz projekt Grada Goražda i World Visiona 22 porodice dobile motokopačice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'