Sport     | 11.10.2019. 19:52 |

Pjanić: Svi igrači sutra moraju pokazati da su važan dio reprezentacije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. oktobra (FENA) – Novi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić i selektor Robert Prosinečki izašli su pred novinare prije večerašnjeg treninga te sutrašnje kvalifikacijske utakmice 7. kola za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Finske na Bilinom polju.

BiH u ovu utakmicu, koja je po svemu odlučujuća, ulazi sa samo sedam bodova te s četvrte pozicije u grupi J, dok je Finska s 12 bodova druga pa im odgovara i remi.

-Samim tim da nama samo pobjeda nešto znači, a oni s bodom ili pobjedom su već na EP-u, sutra nemamo šta drugo nego dati sve od sebe da pobjedimo i ostanemo u igri za plasman.Sutra će biti poznato da li BiH ima šanse ili ne. Sutra nam je zadnja utakmica - kazao je Prosinečki.

Na pitanje da li ima nedoumica oko sastava, odnosno da li se već odlučio za početni sastav, bh. selektor odgovorio je da više nema dilema.

-Neko će morati zamijeniti Edina (Džeko). Puno smo na tome radili ovaj tjedan, imali smo više vremena nego obično, tako da znam prvih 11 koji će početi i sutra dati sve od sebe.Imamo još igrača koji će dati implus sa klupe, ako bude bilo potrebno - kazao je Prosinečki, ali  ipak nije otkrio sastav.

Napomenuo je da su svi svjesni u kakvoj su situaciji te se nada da će proraditi i poznati bh. inat.

-Ako mi damo sve od sebe i budemo na razini, onda se možemo nadati pobjedi. Mi sutra očekujemo i podršku od navijača, koje u zadnjih nekoliko utakmica nismo razveselili, nego smo ih rastužili.I zbog navijača se želimo pokazati u što boljem svjetlu i da pobijedimo - kazao je Prosinečki.

Liderska uloga sutra će u potpunosti biti povjerena Miralemu Pjaniću, koji je u odsustvu Edina Džeke i kapiten bh. tima. On je kazao kako je potpuno spreman za ulogu koja mu je namijenjena.

-Više sam puta govorio,  ako Miralem odigra dobru utakmicu, da to znači da su svi na terenu odigrali dobro.Sutra se moramo od početka svi pokazati, a ja ću sigurno biti spreman. Nadam se da ću biti na nivou, ali da će i drugi biti na nivou, jer ako neko ne bude na nivou, neće nam to biti dovoljno - kazao je Pjanić, naglasivši  kako nema poseban pritisak zbog kapitenske trake.

-Veliko mi je zadovoljstvo što ću prvi put biti kapiten reprezentacije svoje države. Na tome sam zahvalan selektoru i igračima.Meni je cilj da pobijedimo, da se palsiramo i to ću sutra i pokazati - poručio je Pjanić, koji ističe kako bh. tim ima individualnu kvalitetu, ali koju će, svi zajedno, sutra morati pokazati na terenu.

Sutra će i drugi igrači morati preuzeti odgovornost i pokazati da su i oni važan dio reprezentacije, da ne moraju samo odlučivati Džeko ili Pjanić...Ne možete ovisiti samo o dvojici-trojici, četvorici igrača. Možda nam nekada to nedostaje, a to nam je falilo u Armeniji, gdje smo zasluženo izgubili - priznao je Pjanić, koji insistira na jakom kolektivu.

Na novianrsko pitanje da li može obećati da će takav pristup prenijeti svojim saigračima u svlačionici, Pjanić je kazao da stalno razgovara sa saigračima, ali da je, prije svega, skoncentrisan na svoj doprinos.

-Ja im nisam otac. Ja sam samo igrač i skoncentrišem se na sebe. Tu sam gdje jesam, jer nikada nisam potpuno zadovoljan onim što sam postigao.San mi je uvijek bio da svoju državu odvedem na jedno veliko takmičenje - poručio je Pjanić.

Dodao je da  su uspjeli otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali da vjeruje kako će nekada uspjeti izboriti i plasman na EP.  To mu je još uvijek nedosanjani san.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

BiH remizirala rezultatom 2:2 protiv Kazahstana

Prosinečki preuzeo Kayserispor

Džeko, Pjanić i Krunić trenirali u Zenici, Mihojević dolazi sutra

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo