Kultura     | 11.10.2019. 12:42 |

Prvo "Hackathon" takmičenje za zeničke studente Odsjeka softversko inžinjerstvo

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. oktobra (FENA) - Politehnički fakultet Univerziteta u Zenici (UNZE) 18. oktobra bit će domaćin Prvog studentskog takmičenja "Hackathon", koje za svoje studente Odsjeka softversko inženjerstvo organizira uz podršku kompanije Softray solutions d.o.o. iz Sarajeva.

Takmičenje će, od deset do 21.30 sati, biti održano u prostoru Razvojne agencije ZEDA, a cilj je iznalaženje kreativnih rješenja i odgovora na izazov na zadatu temu.

-Politehnički fakultet je najmlađa članica, a Odsjek softversko inžinjerstvo je jedan od najmlađih odsjeka na UNZE-u. Upis je pokazao da smo opravdali otvaranje odsjeka, jer su prošle i ove godine popunjena sva mjesta - kazao je na današnjoj pres-konferenciji dekan tog fakulteta Sabahudin Jašarević, koji je dodao kako je zadovoljan uspjehom prve genercije, od koje je oko 80 posto studenata prešlo da drugu godinu studija.

On je najavio kako će ovogodišnje takmičenje biti samo za studente zeničkog fakulteta, a da bi već iduće godine moglo biti i otvoreno takmičenje, za studente s drugih fakulteta. Nagrade za prvoplasirani tim bit 1.000, za drugo 300 i za treće 200 KM po članu tima, koji će brojati od tri po pet članova.

Profesor Lemeš istakao je kako imaju problem da zadrže studente, da se ne zaposle prije zaposlenja, jer ih zbog njihovog kvaliteta žele mnoge firme.

-Drugi nam je problem nedostatak prostora, a treći je kadrovski, ali ne u smislu da nemamo dovoljno, nego imamo problema sa stalno zaposlenim kadrovima. Zbog administrativnih problema nismo u stanju da ih zaposlimo - kazao je profesor Samir Lemeš, koji je izrazio nadu da će osnivač UNZE-a, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, otkloniti te barijere.

-Pored javnih predavanja, ovo je prvi put da organizujemo i studentsko takmičenje. Drago mi je da smo uspjeli ubijediti Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Vlade ZDK da osigura nagrade za tri prvoplasirane ekipe - kazao je Lemeš te napomenuo da su zenički studenti prošle godine već osvojili zavidan uspjeh na takmičenju u Mostaru.

Marketing menadžer kompanije Softray solutions Jasmina Bojičić izrazila je zadovoljstvo da je za takmičenje prijavljeno čak šest timova, jer su planirali da ih bude pet.

Jedan će tim biti sastavljen od studenata prve godine, odnosno brucoša, koji su tek 7. oktobra počeli studirati na tom fakultetu.

-Na vaše mail adrese dobit ćete temu za takmičenje, koju ćemo objaviti tek 15. oktobra. Želimo da kroz ovo takmičenje samo vidimo kako razmišljate, način na koji rješavate konkretne probleme - kazala u svom obraćanju zeničkim studentima menadžerica Bojičić, koja je najavila da će svaki tim imati i mentora iz njihove kompanije.

Ona je izrazila nadu da će i ovo takmičenje biti poticajno za razvoj brzorastućeg IT sektora u Zenici. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'