Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 16:04 |

Crnadak na Regionalnom forumu Unije za Mediteran u Barseloni

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvovao je na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni.

Crnadak je tokom obraćanja istaknuo značaj Unije za Mediteran, kao jedinog foruma, pored Ujedinjenih nacija, koji dovodi za isti sto predstavnike Mediterana, Evropske unije, Izraela i Palestine i koji je dao veliki doprinos stabilnosti i razvoju za 11 godina postojanja.

Naglasio je da su i dalje najvažnije sigurnosne teme u regionu pitanje migracija i borba protiv organiziranog kriminala.

Takođe je istaknuo da je, nakon današnje prezentacije uticaja klimatskih promjena na Mediteran, očigledno da se pitanje globalnog zagrijavanja potcjenjuje i da će vlasti mediteranskih zemalja morati snažnije da se angažuju na rješavanju tog problema.

Ministar Crnadak upoznao je učesnike s namjerom da BiH bude domaćin jednog od velikih događaja Unije za Mediteran 2020. godine, o čemu se već vode razgovori sa generalnim sekretarom Unije Naserom Kamelom.

Na 4. Regionalnom forumu Unije za Mediteran učestvovalo je više od 30 ministara vanjskih poslova – saopćeno je iz MVPBiH.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Konaković: Nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila

Konaković učestvuje na Osmom forumu Unije za Mediteran u Barseloni

Crnadak: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu