Stranačke aktivnosti     | 10.10.2019. 15:05 |

Saopćenje za javnost NBL-a

FENA Saopćenje

Reakcija na saopćenje OO SDA Stari Grad  

Povodom grubog obmanjivanja javnosti iznošenjem neistina o predsjedniku Nezavisne bosanskohercegovačke liste i načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću u saopćenju OO SDA Stari Grad, NBL upućuje saopćenje za javnost: 

Nezavisna bosanskohercegovačka lista oštro osuđuje iznošenje neistina i uvreda na račun predsjednika NBL-a i načelnika Općine Stari Grad mr Ibrahima Hadžibajrića u saopćenju za javnost koje je izdao OO SDA Stari Grad.

Nazivajući radove na Kovačima vandaliziranjem, uništavanjem tradicije i spominjanjem Šehidskog mezarja Kovači, Općinski odbor SDA pokušava jeftino manipulisati javnim mnijenjem, pritom zaobilazeći istinu i činjenice.

A, činjenice su da predsjednik NBL-a i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, za razliku od članova SDA, javno i transparentno kaže sve što radi. Kao što mu nije problem najaviti početak radova, tako mu nije problem ni objaviti da je napravljena greška izborom lošeg izvođača - isključivo zbog lošeg Zakona o javnim nabavkama, a kojeg donosi državni parlament, i da će se zbog toga radovi obustaviti, raskinuti ugovor i izabrati novi izvođač. Svjesno i namjerno zaobilazi se činjenica da je Hadžibajrić pravovremeno najavio građanima da nemaju razloga za brigu jer su asfaltne 'zakrpe' na Kovačima samo privremeno rješenje, te da će se plato popločati čim se završi procedura izbora novog izvođača. Tradicija neće nestati, Kovači će biti kakvi i treba da budu, a šta ćemo sa vašim lažima?

Ibrahim Hadžibajrić, opet moramo reći - za razliku od članova SDA, sluša građane i njihovo mišljenje, pritom uvažavajući i struku i zakone. Ako građani koji žive na Kovačima jasno iznesu stav, pa i peticiju, da se dio ulice asfaltira jer je to najbolje i najpraktičnije rješenje za njih, onda se njihova volja treba poštovati. Podkovači i plato ostat će popločani, gornji dio ulice je asfaltiran i ovdje stavljamo tačku na priču o Kovačima.

A, sada evo i činjenica koje SDA ne voli da čuje. Ibrahim Hadžibajrić je proglašen najboljim načelnikom u državi – nekoliko puta, zbog rezultata svog rada i općinske administracije koju predvodi, ali ponajviše zbog onoga što je golim okom vidljivo svakome ko dođe u Stari Grad. Zbog sanirane putne infrastrukture, zbog gradnje novih objekata, zbog sanacije svih škola u općini, izgradnje igrališta i terena, zbog ulaganja u vjerske institucije, zbog obnavljanja cijelog baščaršijskog jezgra, zbog stipendiranja djece i omladine, pomoći poljoprivrednicima, socijalno ugroženim, borcima... I, ne zaboravimo, zbog obračunavanja sa nezakonitim radnjama, neplaćenima zakupima, nelegalnom gradnjom!

Za rad su ga nagradili građani tako što su ga birali na svim izborima od 2008. do 2016. godine, a oni koji se još uvijek pitaju zašto, mogli bi pogledati Hadžibajrićevu listu predizbornih obećanja građanima. Prema prošlogodišnjem istraživanju, načelnici 12 opština i gradova u BiH za dvije godine mandata ispunili su 118 od datih 738 predizbornih obećanja. Skoro polovinu od tog broja ispunio je Ibrahim Hadžibajrić sam.

Najveći broj obećanja na polovini mandata ispunio je načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Ibrahim Hadžibajrić, njih 54 od ukupno 123, odnosno 43 odsto, a za još pet njegovih obećanja data je ocjena “u progresu” (Lokalni Istinomjer, 07.12.2018.).

Pritom, ovo su podaci samo za dvije godine dok se u 2019. godini u općini koju predvodi načelnik Ibrahim Hadžibajrić rade investicije vrijedne preko 24 miliona maraka, a broj ispunjenih predizbornih obećanja već sada prelazi 80%. Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Ibrahima Hadžibajrića prepoznao je kao lidera u regiji u transparentnosti poslovanja i borbi protiv korupcije u javnoj službi, te ga pozvao da predstavi svoj način rada na konferenciji pred 400 evropskih načelnika i gradonačelnika.

Umjesto što troše vrijeme na analizu lika i djela Ibrahima Hadžibajrića savjetujemo SDA da počnu analizirati rad načelnika drugih gradskih općina i gradske uprave - iz njihovih redova, poređenja radi.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista neće nijemo posmatrati udare na ugled predsjednika stranke Ibrahima Hadžibajrića i iznošenje ovakvih neistina i upozoravamo svakoga ko to pokuša da ćemo reagovati i demantovati djelima i činjenicama.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

NBL

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost NBL-a

NLB stranka djeluje u šest bh. regija, s akcentom na općine i gradove

Delegati NBL-a biraju članove Predsjedništva stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo