Ekonomija     | 10.10.2019. 14:57 |

Bh. izlagači na sajmu hrane 'Belgrade Food Show'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Na Međunarodnom sajmu i konferenciji visokokvalitetne hrane za jugoistočnu Evropu "Belgrade Food Show"(BFS) , koji je otvoren danas, učestvuju i predstavnici Bosne i Hercegovine - kompanije „Kantar“,“Ecomedico“, „BarDo“, „Kuća priorde“ i „Aurora“.

- Veliko zadovoljstvo je biti danas i sutra u Beogradu. Ovdje su došli vodeći proizvođači visokokvalitetne hrane, te se očekuje više od hiljadu posjetilaca, među njima i brojni predstavnici distributera iz regije i svijeta. EcoMedico će predstaviti svoje proizvode na bazi meda, a već smo dobili nekoliko važnih kontakata i mislim da je ovo dobra prilika za pokažemo kako bosanskohercegovački proizvodi imaju svoju posebnost i prostor na globalnom tržištu - izjavio je Adnan Čučuković iz kompanije „EcoMedico“.

Saradnja bh. kompanija je pokrenuta kroz podršku Vlade Švedske i Sjedinjenih Američkih Država, koje su kroz FARMA II projekat, podržale i sufinansirale odlazak naših izlagača na ovogodišnji BFS.

 - Sweden/USAID FARMA II projekat je i prošle godine podržao odlazak bh. izlagača na ovaj sajam. Uz ovaj, u posljednjih mjesec dana smo imali priliku da bh. izlagače podržimo u odlasku na Biofach America, sajam ljekobilja, te na Anuga sajam u Kelnu, oba puta u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH. Ovakvi događaji su izuzetno važni za bh. proizvođače, velika prilika za umrežavanje i povezivanje sa potencijalnim partnerima iz svijeta - poručili su iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

„Kuća prirode“ iz Tarčina je predstavila seriju zdravih sokova koji su već pronašli zainteresovane klijente. „Aurora“ je predstavila marmelade, dok je „Kantar“ također fokus stavio na tradicionalne recepte. 

Na sajmu se predstavio i „BarDo“, brend zdrave hrane koji je iskusni tim iz Velike Britanije i Bosne i Hercegovine osnovao 2018.  godine na čelu sa Lilijan Sulejmanović. 

Sweden/USAID FARMA II je najavio nastavak podrške bh. proizvođačima, te je zadovoljan zbog odlične prezentacije koju su kompanije iz BiH napravile na ovogodišnjem BFS-u, saopćeno je iz ovog projekta.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Porast izvoza u sektorima mlijeka, voća i povrća, peradarstva i ljekobilja

Pandemija ipak nije utjecala na rad pčelara u BiH

Osobe s invaliditetom pakuju med u Sanskom Mostu

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!