Bosna i Hercegovina     | 10.10.2019. 14:22 |

Obilježen Dan Sudske policije Federacije BiH

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 10. oktobra (FENA) - Sudska policija Federacije BiH je kao nova institucija, čiji je ustroj počeo prije 20 godina, u potpunosti ispunila očekivanja, uspješno se angažirajući u sklopu vlastite misije i doprinoseći efikasnijem funkcioniranju pravosuđa te vladavini prava u BiH.

Istaknuto je to danas na prigodnoj ceremoniji u Sarajevu, organiziranoj povodom Dana Sudske policije FBiH - 10. oktobra, koji se ove godine prvi put obilježava, nakon 20 godina od početka rada prvih organizacionih jedinica te agencije.

Predsjednik Vrhovnog suda FBiH Milorad Novković, koji je odgovoran i za upravljanje Sudskom policijom FBiH, izjavio je kako su njeni pripadnici tokom proteklih 20 godina ostvarili izuzetno dobre rezultate.

- Sudska policija FBiH je 'ušla' u najviši zakonodavni akt - Ustav FBiH kao dio sudske vlasti (poglavlje 'Sudska vlast', odjeljak C član 8.) - kazao je Novković.

Istaknuo je kako se radi o sigurnosnom organu, koji je u organizacionom smislu izuzetno dobro ustrojen sa zadatkom da štiti pravosudne djelatnike i osigurava objekte, te izvršava sudske naredbe.

Referirajući se na ključne aspekte angažmana u sklopu pravosudnog sistema, glavni zapovjednik Sudske policije FBiH Dženad Grošo naglasio je kako radi o 'produženoj ruci' pravosudnih institucija u FBiH, u potpunosti neovisnoj od zakonodavne i izvršne vlasti.

Ukazao je na kompleksnost poslova koje obavljaju pripadnici Sudske policije, počevši od stvaranja odgovarajućeg sigurnosnog okruženja za rad pravosudnih institucija i privođenja osoba lišenih slobode, uključujući osiguranje određenih informacija, osiguranje prisustva svjedoka i održavanju reda u sudnicama te izvršavanje sudskih naloga.

Grošo je dodao kako je riječ o agenciji koja izvršava poslove u okvirima stvarne nadležnosti za ukupno 56 pravosudnih institucija u FBiH (Ustavni sud FBiH, Vrhovni sud FBiH, Federalno tužilaštvo, deset kantonalnih sudova i deset kantonalnih tužilaštava, te 33 općinska suda u FBiH), te brine o sigurnosti više od 950 nositelja pravosudnih funkcija, kao i više od 2.500 uposlenika u pravosudnim institucijama, a na godišnjem nivou izvrši u prosjeku oko 30.000 operativnih aktivnosti.

Kako je rečeno, kada je potrebno, Sudska policija FBiH postupa i po naredbama pravosudnih institucija RS i Brčko Distrikta BiH, a u okvirima mjesne nadležnosti.

U skladu s Ustavom FBiH, Federalni parlament je 1996. godine donio Zakon o Sudskoj policiji, koji je objavljen u Službenim novinama FBiH 10. oktobra iste godine, te je tako prva institucija ove vrste ustrojena u BiH i zemljama okruženja, s obzirom na to da je prvih 20 službenika Sudske policije počelo s radom početkom 1999. godine.

U sklopu njenog organizacionog i kadrovskog jačanja, 2007. godine je ustrojena Interventno-operativna jedinica Sudske policije FBiH, čiji su pripadnici  osposobljeni i opremljeni za izvršenje najsloženijih poslova, a 2017. i 2018. godine u okvirima te agencije formirani su sektori za operacije, sigurnost i operativno dežurstvo, za administraciju i podršku te za profesionalne standarde i Kabinet glavnog zapovjednika. Trenutno, ta agencija upošljava 580 službenika.

U sklopu svečanosti, koja je počela intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, upriličeno je postrojavanje i smotra svečanog stroja Sudske policije, te prezentiran rad, dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos  unapređenju rada te agencije.

Svečanosti u povodu obilježavanja Dana i 20. godišnjice ustroja Sudske policije FBiH prisustvali su predstavnici sudske, zakonodavne i izvršne vlasti, čelnici  policijskih agencija, članovi diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, te brojni gosti i zvanice.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom