Svijet     | 10.10.2019. 12:05 |

Izrael srušio dvije palestinske kuće u blizini Betlehema

FENA Internet

BETHLEHEM, 10. oktobra  (FENA) - Izraelske snage danas su uništile dvije kuće u palestinskom vlasništvu, od kojih je jedna u izgradnji, u selu Kisan, istočno od grada Bethlehema na okupiranoj Zapadnoj obali.

Čelnik seoskog vijeća, Saddam Obeidat, izjavio je palestinskoj novinskoj agenciji WAFA da su izraelske snage bile u pratnji buldožera u selu, gdje je teška mašinerija uništila kuću od 150 kvadratnih metara i raselila je četiri osobe. Kuća je u vlasništvu Aymana Ghazala.

Izraelske snage također su nastavile s uništavanjem druge kuće, površine od 120 kvadratnih metara u vlasništvu Ghazalovog brata, Amjada.

Izraelske vlasti uručile su obavijesti o rušenju dvije kuće prije 20 dana pod navodima da su izgrađene bez dozvole.

Uništenje kuća dovelo je do konfliktne situacije tokom koje su izraelski vojnici ispaljivali gasne bombe izazivajući gušenje među nekim palestinskim demonstrantima nakon što su udisali otrovni gas.

U posljednjim su godinama izraelske okupacijske vlasti uništile stotine kuća na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu na temelju navoda da nemaju građevinske dozvole, koje je Palestincima nemoguće dobiti pod trenutnom izraelskom politikom.

Izrael odbija odobriti Palestincima gradnju u Zoni C, koja čini više od 60 posto okupirane Zapadne obale i pod punom je izraelskom vojnom vladavinom, prisiljavajući Palestince da grade bez dozvola u namjeri da pruže smještaj svojim porodicama.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Devet članova jedne porodive ubijeno u izraelskokm napadu na Rafah

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'