Ekonomija     | 09.10.2019. 17:47 |

Donošenjem zakona o ESV-u socijalni dijalog postat će zakonska obaveza u KS

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) Kantona Sarajevo razmatrali su na današnjoj sjednici Prednacrt zakona o ESV-u koji bi trebao urediti djelovanje tri partnera u procesu donošenja kantonalnih zakona.

Donošenjem ovog zakonskog rješenja, pojasnio je novinarima ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica u Vladi Kantona Sarajevo Malik Garibija, socijalni dijalog neće više biti samo dobra volja tri strane, nego zakonska obaveza.

- Na višim nivoima i u nekim kantonima ekonomsko-socijalna vijeća ne zasjedaju više od godinu dana. U KS imamo dobru praksu redovnog zasjedanja, ali ovim zakonom to se želi podići na viši nivo. Ovo je prvi put da se u BiH socijalni dijalog stavlja na nivo zakona - dodao je resorni ministar.

Zakon predviđa da svaki od partnera ima po pet predstavnika, a članovi moraju biti iz reprezentativnih udruženja poslodavaca i sindikata, a postat će i obaveza dostavljati određea mišljenja na zakone.

Današnji razgovori znače period predkonsultacije u vezi s ovim pitanjem, da bi se onda zakon u formi nacrta mogao naći pred ministrima Kantonalne vlade.

Na sjednici je razmatran i Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi, a ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić kazala je da načelnici općina predlažu i ustavne promjene kada je u pitanju ova tem,a zbog čega će biti potrebno prvo se dogovoriti da li ustavnim promjenama ili zakonom rješavati ova pitanja.

Podvukla je da pitanje lokalne samouprave ne može biti dnevnopolitičko pitanje jer se radi o važnom pitanju za građane Kantona, pojašnjavajući da je pitanje dijeljenih nadležnosti nespretno formulirano u federalnom zakonu gdje je rečeno da se općine sporazumno dogovore o nadležnostima.

- Međutim, izražena je bojazan kako će se oni dogovoriti o tome budući da ni unutar općinskih vijeća ne postoji konsenzus. No, moguće je postići kompromis i ostaviti rok do kada oni trebaju postići sporazum, a ako to ne uspiju automatski se smatra da je to nadležnost Kantona - dodala je.

Najavila je da će naredne sedmice biti organiziran širi sastanak na kojem će biti predstavnici Vlade KS, devet općina unutar Kantona, Gradske uprave Sarajeva te Saveza općina i gradova gdje će se razgovarati o ovim pitanjima.

Kako je istaknuto, neke od nadležnosti koje lokalna samouprava traži su upravljanje javnim površinama i otpadom i to su najčešća pitanja koja se postavljaju kao pitanja od interesa za općine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Konaković: Vrlo je važno da evropske dokumente usvojimo prije 20. februara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta