Regija     | 09.10.2019. 17:10 |

Slovenska banka zaoštrila uvjete za potrošačke kredite

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 9. listopada (FENA) - Slovenska središnja banka priopćila je u srijedu da s početkom studenoga zaoštrava uvjete pod kojima će banke građanima odobravati potrošačke kredite.

 Takvi se krediti više neće moći izdavati za razdoblje duže od sedam godina, a pooštravaju se i uvjeti koji reguliraju kreditnu sposobnost zajmoprimca.

 Zaoštravanjem uvjeta pod kojima banke mogu odobravati potrošačke kredite želimo javnosti ukazati gdje su granice zdravoga zaduživanja, kazao je na konferenciji za novinare zamjenik guvernera slovenske središnje banke (Banka Slovenije) Primož Dolenc, dodavši kako su ti krediti zadnjih godina rasli zabrinjavajućom godišnjom stopom od 12 posto, što donekle podsjeća na vrijeme kreditne ekspanzije pred globalnu financijsku krizu prije deset godina.

 Prema novoj regulativi središnje banke, koja stupa na snagu u studenome, rok otplate potrošačkoga kredita ubuduće će iznositi najviše 7 godina, odnosno 84 mjeseca, s time da će zajmoprimcu nakon isplate mjesečnog obroka (rate) kredita morati ostati na računu najmanje 76 posto visine minimalne plaće, koja u Sloveniji iznosi oko 620 eura.

 Na restriktivnu odluku monetarnog regulatora u vezi s potrošačkim kreditima negativno su reagirale banke, navevši u zajedničkom priopćenju da je sadržaj mjera koje je donijela središnja banka pretjerano restriktivan te da će najviše pogoditi financijski slabije segmente potrošača te uzrokovati "veliku gospodarsku štetu".

 Središnja banka navela je u svom priopćenju da je visina prosječnog potrošačkog kredita u Sloveniji zadnjih godina porasla za dvije tisuće eura, pa je sada već na visini 8000 eura, što je skoro osam prosječnih mjesečnih plaća, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo