Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:38 |

Održana redovita godišnja skupština EuroGoegraphicsa za 2019. godinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Redovita godišnja skupština EuroGeographicsa za 2019. godinu održava se u Manchesteru, Velika Britanija od 7. do 10. listopada, a ovogodišnji domaćin je Nacionalna agencija za mapiranje Velike Britanije Ordnance Survey, u saradnji sa Registrom za zemljišne knjige Velike Britanije i Škotskim registrom.

Generalnu skupštinu su prigodnim govorom otvorili izvršni ravnatelj agencije Steve Blair i predsjednik EuroGeographicsa Colin Bray.

EuroGeographics je neprofitabilna organizacija koja okuplja i predstavlja nacionalne katastarske, zemljišno-knjižne i kartografske europske agencije. Udruženje trenutno broji više od 63 agencije koje dolaze iz 46 zemalja europske regije. Na ovogodišnjoj skupštini je razgovarano o izazovima, promjenama i mogućnostima i nakon 2020. godine, gdje su razmatrana pitanja nacionalne odgovornosti, međunarodne perspektive i odgovora od EuroGeographicsa na ta pitanja.

Tijekom skupštine je razmatrano i poslovanje udruženja te izvršeno usvajanje poslovnih bilanci za prethodnu godinu. Diskutiralo se i o operativnom planu i proračunu EuroGeographicsa za 2020. godinu te putem glasanja usvojile zvanične verzije za predmetni period.

Izvršen je i izbor novih članova Upravnog odbora Eurogeographicsa kao i ponovni izbor predsjednika udruženja, a funkciju će u novom mandatu obavljati Colin Bray.

Kako je Federalna uprava za geodetske i imovinsko - pravne poslove domaćin generalne skupštine EuroGeographicsa za 2020. godinu, ravnatelj uprave Željko Obradović je kroz prigodnu prezentaciju i prateći video sadržaj najavio održavanje tog veoma bitnog događaja za Europsku geoprostornu zajednicu, predstavio zemlju domaćina i njen glavni grad, predstavio dostupne smještajne i kongresne kapacitete predviđene za narednu redovnu skupštinu, te ujedno i pozvao članove na prisustvo i posjetu Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ravnatelj je istakao da je veliko priznanje i čast organizirati ovakav događaj u Bosni i Hercegovini, te jedinstvena prilika za promociju Bosne i Hercegovine i njezinih vrijednosti.

Godišnja skupština je prilika za okupljanje svih nadležnih europskih kartografskih i katastraskih agencija, kao i predstavnika drugih europskih organizacija koje imaju značajan utjecaj u polju upravljanja geoinformacijama.

Federalnu upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove na generalnoj skupštini EuroGeographicsa su predstavljali ravnatelj uprave Željko Obradović, stručni savjetnik u sektoru za geoinformatiku Denis Tabučić, te članice organizacijskog odbora za održavanje naredne generalne skupštine Jelena Zelić i Nina Tavra, saopćeno je iz ove uprave, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Članovi Skupštine i Vlade KS: Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu

Srbija: Oporba traži parlamentarno povjerenstvo za kontrolu predstojećih izbora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta