Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 15:36 |

Ombudsmeni BiH ističu značaj prevencije u oblasti očuvanja mentalnog zdravlja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana mentalnog zdravlja, 10. oktobra, ističu kako je za prevenciju bolničkog oblika psihijatrijske zaštite, odnosno pogoršanja zdravlja koja dovode do hospitalnog liječenja, neophodno dodatno ulaganje u razvoj mentalnog zdravlja u zajednici.

S tim u vezi, ukazuju na važnu ulogu centara za mentalno zdravlje, koja treba da se ogleda u prevenciji i intervenciji na ranom otkrivanju mentalno zdravstvenih problema i efektivnoj promociji mentalnog zdravlja. 

Ombudsmeni su posebno zabrinuti činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoje baze podataka o osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama, kao i o osobama kojima je oduzeta poslovna sposobnost i koje su smještene u ustanove, što onemogućava strateški pristup uređenju ostvarivanja prava ove kategorije građana.

Istovremeno, ombudsmeni BiH ukazuju i na nedovoljno razvijenu institucionalnu strukturu podrške osobama s intelektualnim i mentalnim teškoćama u zajednici.

- Naime, česta su obraćanja Instituciji ombudsmena, u kojima su podnosioci žalbe nezadovoljni radom nadležnih institucija, a što se često odnosi upravo na nedostatak procedura, nedovoljnu međuinstitucionalnu saradnju...- navode ombudsmeni u saopćenju.

Ombudsmeni primjećuju da su ključni faktor u tretmanu ovih osoba njihove porodice, te ističu "da pristup porodici podrazumijeva ne samo jačanje i razumijevanje srodnika, odnosno pacijenta od porodice, nego i pristup nadležnih institucija porodici".

- Pitanje položaja osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izaziva dodatnu pažnju, posebno u slučaju ukoliko im je oduzeta poslovna sposobnost i ukoliko su smještene u ustanove, jer im se na taj način ograničava sloboda kretanja. U ovim slučajevima, praksa Institucije ombudsmena za ljudska prava pokazuje da postoji visok stepen rizika od zloupotreba prava ovih osoba - navodi se u saopćenju.

Ombudsmeni u tom kontekstu izražavaju zabrinutost cjelokupnim postojećim sistemom oduzimanja poslovne sposobnosti i alarmiraju nadležne strukture na obaveznu primjenu Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom.

Imajući to u vidu, ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine izdali su i Specijalni izvještaj o stanju prava osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama u Bosni i Hercegovini: https://www.ombudsmen.gov.ba/documents/obmudsmen_doc2018051809032286bos.pdf, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom