Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 14:53 |

INZ - Provođenje jesenje deratizacije u ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), povodom sve češćih upita pravnih subjekata sa područja Zeničko-dobojskog kantona, obavijestio je sve poslovne subjekte, zainteresirane građane i institucije da je provođenje preventivne sistematske deratizacije - proljetna i jesenja faza obaveza svih pravnih subjekata na području Zeničko-dobojskog kantona.

Ta obaveza je proizašla i u skladu je sa Programom provođenja obavezne preventivne sistematske deratizacije na području ZDK za 2019. - Kontrola uzročnika zaraznih oboljenja i njihovih prenosilaca broj 11-37-3732-2/19 od 15.04.2019. i Naredbom o provođenju obavezne preventivne sistematske deratizacije koju će donijeti Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Iz INZ-a navode da je, uzimajući u obzir vremenske prilike, značajan pad temperatura u kratkom vremenskom intervalu, sve učestalija pojava glodara u zatvorenim prostorima. Iz navedenog razloga je jako važno da se preventivna sistematska deratizacija sprovede na stručan i kvalitetan način.

Institut za zdravije i sigurnost hrane Zenica svake godine pruža usluge preventivne sistematske deratizacije na području ovog kantona.

Dodaju da je primijećena pojava da, osim ovlaštenih izvođača poslova dezinsekcije, dezinfekcije i  deratizacije, na terenu djeluju i subjekti koji ne zadovoljavaju propisane materijalne ili kadrovske zahtjeve kako bi pružali uslugu preventivne sistematske deratizacija nude navedenu uslugu, čime neopravdano dovode u zabludu i rizikuju da budu izloženi neprijatnostima i sankcijama.

Svi koji su dužni obaviti proljetnu/jesenju deratizaciju imaju pravo izbora pružatelja usluge preventivne deratizacije, ali svojim izborom preuzima i rizik urađenog posla, odnosno posljedica koje mogu nastati po njegovo poslovanje, ukoliko te usluge budu urađene fiktivno, djelimično ili na nepropisan način.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane, kao renomirana ustanova ovlaštena za pružanje usluga preventivne sistematske deratizacije će sistematično, planski i u skladu sa svim propisanim zahtjevima važeće zakonske regulative pružati usluge preventivne sistematske deratizacije, saopćeno je iz te ustanove.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo