Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 14:08 |

Izrada novog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom u ZDK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. oktobra (FENA) - Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić primio je delegaciju Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK u kojoj su bili predsjednik Skupštine Harun Aliefendić te predsjednk i članica Upravnog odbora Selvedin Dedić i Amela Šekić. 

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom formirana je 2017. godine, a okuplja 16 udruženja osoba sa invaliditetom sa područja ZDK. Nastala je kao potreba da se na adekvatan način odgovori na potrebe osoba s invaliditetom u našem kantonu, kao i potrebe davanja smjernica za implementaciju Strategije u oblasti invalidnosti u FBiH.

Predstavnici Koalicije informirali su premijera Ganića i ministricu Šabanović o radu i realizovanim aktivnostima na provedbi Akcionog plana iz oblasti invalidnosti za period 2016. - 2018. godina, založivši se za izradu novog akcionog plana kojim bi se trebale definisati aktivnost na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

Također, ukazali su i na neriješeno pitanje reprezentativnosti na nivou FBiH, kao i problem nedostatka prostora za rad u Zenici.

Izrazili su zahvalnost Vladi Zeničko-dobojskog kantona na kontinuiranoj podršci, kao i zbog činjenice da je Koalicija jedna od sedam nevladinih organizacija kantonalnog karaktera kojima je u 2019. odobrena finansijska pomoć iz budžeta ZDK za realizaciju programa rada.

Premijer Ganić je najavio nastavak podrške, kao i pomoć Vlade u rješavanju aktuelnih problema, kako bi se osobama sa invaliditetom olakšala svakodnevnica i omogućili bolji uslovi za život, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'