Bosna i Hercegovina     | 09.10.2019. 13:02 |

Zamjenik komandanta Štaba NATO-a u BiH Morten Henriksen u posjeti Bihaću

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 9. oktobra (FENA) - Na današnjem sastanku zamjenika komandanta Štaba NATO-a u Bosni i Hercegovini Mortena Henriksena i premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića posebno je akcentirana situacija s migrantima i izbjeglicama, te saradnja s Oružanim snagama BiH.

- Za mene vrlo značajna posjeta, s obzirom na to da sam se upoznao s kompletnim stanjem u ovom kantonu. Posebno me je interesovala situacija s migrantima i izbjeglicama, odnosno sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije. Razgovarali smo i o saradnji lokalnih i kantonalnih vlasti s Oružanim snagama BiH. Ove informacije ću sada moći koristiti prilikom saradnje s državnim organima vlasti, kao i međunarodnim organizacijama - rekao je Henriksen.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić okarakterisao je ovu posjetu kao jednu od najvažnijih u tekućoj godini. Ponovo je upozorio na kompleksnost i posljedice migracijskog procesa u ovom dijelu države.

- Našem uvaženom gostu sam objasnio da mi nemamo problem migrantske krize, nego krize u našim državnim institucijama. Ponovio sam da ni nakon dvije godine nemamo strategiju upravljanja ovom situacijom, niti koordinaciju svih učesnika u procesu. Unsko-sanski kanton je i dalje prepušten sam sebi u ovom problemu, što je nedopustivo - rekao je Ružnić.

Zamjenik komandanta Štaba NATO-a u BiH posjetio je danas i pripadnike Oružanih snaga BiH, stacionirane u Bihaću.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'