Bosna i Hercegovina     | 08.10.2019. 15:50 |

Efendić: Problem deponije Smiljevići može se riješiti kupovinom sanitarnih ploha

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 8.oktobra (FENA) - Načelnici općina i predstavnici Savjeta mjesnih zajednica koje gravitiraju  području deponije Smiljevići od zastupnika Skupštine Kantona Sarajeva su danas na sjednici zatražili hitno rješavanje problema deponije Smiljvići.

Naglasili su kako prihvataju dugoročno rješenje, ali da višedecenijski problem deponije Smiljevići zahtijeva hitno rješavanje.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić je rekao da se problem oko deponije Smiljevići suviše iskomplicirao, ali da on nije komplikovan već jednostavan.

On je obrazložio i iznio dva osnovna problema koji se mogu hitno riješiti a to je kupovina sanitarnih ploha i sanacija tretmana procjednih voda.

Kazao je da je potrebno odmah osigurati sredstva za kupovinu sanitarnih ploha koje traju nekoliko godina i koštaju do dva miliona KM, s rokom trajanja od dvije godine, i to će sanirati širenje neugodnih mirisa.

- Tretman procjednih voda mora biti riješen unutar deponije - rekao je i dodao da čak ni to nije veliki problem ako se radi stručno, sistemski i da se to može rješavati paralelno.

Smatra da bi Kanton Sarajevo trebao krenuti drugim putem kada je u pitanju rješavanje pitanja mješovitog otpada, koji se odlaže na sanitarnim plohama, za to treba pronaći novu lokaciju, područja koja nisu naseljena, a deponiju Smiljeviće koristiti za reciklažu.

Prijedlog premijera o izgradnji spalionica smatra prevelikim zalogajem, jer SERDA, koja je to predložila, kako je kazao, nije ništa uradila za ovaj grad što bi im dalo kredibiliteta za neki ozbiljniji projekt.

Podsjetio je da je problem na Butilama mulj, a prečistač koji je postavljen koštao je 50 miliona KM, i nije dao dobre rezultate.

Predstavnici Savjeta mjesnih zajednica koje gravitiraju naselju Smiljevići su naglasili da deponija najviše šteti građanima, kojih je oko 50.000 i insistiraju na hitnim mjerama.

U nastavku sjednice će zastupnici nakon rasprave donijeti i zaključke.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo