Svijet     | 08.10.2019. 11:28 |

Na obali Brazila iscurilo više od 100 tona nafte u more

FENA Internet

SAO PAULO, 8. oktobra (FENA) - Na sjeveroistočnoj obali Brazila iscurilo je više od 100 tona nafte koja prijeti ekosistemu na plažama u 42 grada, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar okoliša Brazila Ricardo Salles saopćio je da vlasti već mjesec dana  poduzimaju mjere zaštite kako bi se spriječio pomor ribe i drugih morskih vrsta.

Nafta u moru je otkrivena nakon što su pronađene uginule kornjače, a plivači i ribolovci su udaljeni iz onečišćene zone.

Nafta je pronađena na 105 mjesta, a u toku je istraga o uzročniku zagađenja.

Brazilska naftna kompanija Petrobras saopćila je da se ne radi o nafti iz njenih postrojenja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro rekao je u ponedjeljak da naftne mrlje na plažama u sjeveroistočnom dijelu zemlje nisu lokalnog porijekla, prenosi Xinhua.

Bolsonaro se sastao sa svojim kabinetom kako bi razgovarali o naftnim mrljama koje su se pojavile prije otprilike mjesec dana. Kazao je da su analize uzoraka pokazale da se oni ne proizvode niti prodaju u Brazilu.

"To može biti kriminalni zločin, može biti slučajno curenje, a može i s broda koji tone. U našim radarima imamo zemlju koja je možda izvor ovogcurenja i nastavit ćemo raditi najbolje što možemo može ", rekao je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Blagi pad cijena nafte

Cijene nafte dosegnule najviše nivoe u pet mjeseci

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta