Bosna i Hercegovina     | 08.10.2019. 11:24 |

Dan otvorenih vrata Udruženja oboljelih od multiple skleroze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) - Udruženje oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo organizirat će u srijedu, 9. oktobra, "Dan otvorenih vrata" kako bi se porodicama članova tog udruženja približili program i aktivnosti koje provodi.

Multipla skleroza (MS) je neizlječivo progresivno oboljenje, koje uzrokuje niz zdravstvenih tegoba, fizičkih i kognitivnih, i u uznapredovaloj fazi bolesti uzrokuje veći stepen invaliditeta, od djelimične do potpune nepokretnosti. Ukupan broj članova je 390, sa stalnim porastom broja oboljelih.

Većinom obolijevaju mlađe osobe u dvadesetim godinama i ranije, a žene u odnosu na muškarce obolijevaju tri puta više te su veliki broj članova mlade majke ili očevi čija su djeca u ranom školskom ili predškolskom uzrastu.

Porodice oboljelih od MS-a, a pogotovo one s djecom predškolskog i školskog uzrasta, suočavaju se s neprestanim poteškoćama i nerazumijevanjem okoline te je cilj ovog projekta pomoći djeci i roditeljima da im se olakša komunikacija i unaprijedi kvalitet života.

Za djecu je pripremljen muzičko-edukativni program sačinjen od pjesama, kreativnih radionica s inspirativno-edukativnim pozitivnim porukama prilagođenih dječjem uzrastu i mogućnostima.

U isto vrijeme za roditelje će biti organizirana tribina s dva edukativno-informativna stručna predavanja, na kojoj će prisutni dobiti informacije i imati priliku čuti riječ stručnjaka i međusobno razmijeniti lična iskustva i dileme.

Predavanja će biti o temi porodice i djece u svjetlu otežavajućih okolnosti koje donosi teško oboljenje, obrađene s aspekta psihologa-psihoterapeuta i ljekara neurospsihijatra s iskustvom u radu s porodicama oboljelih.

Ovaj događaj podržalo je Ministarstvo rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Kantona Sarajevo u okviru manifestacije Dječja nedjelja u Kantonu Sarajevo koja se održava pod motom "Djeca smo, svi različiti, a svi isti", saopćeno je iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dan otvorenih vrata Udruženja oboljelih od multiple skleroze

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom