Bosna i Hercegovina     | 08.10.2019. 11:48 |

Lelić: Društvo je još uvijek velika prepreka za osobe s invaliditetom

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 8. oktobra (FENA) - Društvo je još uvijek velika prepreka za osobe s invaliditetom i to je ono na što trebamo uticati i na čemu trebamo raditi, kazala je Lejla Lelić, predsjednica Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu "Zajedno smo jači" na radionici o lokalnom akcijskom planu u oblasti invalidnosti održanoj u Mostaru.

Pored obrazovanja, naglašava Lelić, osobe s invaliditetom imaju i druge potrebe - da rade i budu društveno korisna bića.

Govoreći o lokalnom akcijskom planu u oblasti invalidnosti, istakla je kako prijedlog nacrta tog plana čeka već tri godine na razmatranje te da se ne može postići dogovor kako i na koji način taj lokalni plan implementirati, kakvi će biti mehanizmi koordinacije, ko će raditi monitoring i evaluaciju, koja ministarstva će biti uključena u samo provođenje i slično.

- Lokalni akcioni plan u oblasti invalidnosti je dokument koji je urađen zajednički s predstavnicima vlasti i koji je izlistao svoje dvije osnovne karakteristike koje podrazumijevaju potrebe osoba s invaliditetom, a to su potrebe za personalnom asistencijom i potrebe za pristupačnosti u svim društvenim tokovima - ocijenila je Lelić.

Predsjednica Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama "Vedri osmijeh" iz Mostara Danijela Kegelj istakla je kako već drugu godinu u praksi postoji asistencija u nastavi, koja je prvi cilj tog lokalnog akcijskog plana, ali da ona nije rađena ni kroz sistem, ni kroz pravilnike.

- Kada bi se usvojio lokalni akcijski plan značajno bi makar u ovom periodu školstva bilo olakšano djeci, ali bi imali priliku govoriti i o asistenciji koja je širi pojam, koja je personalna, tako da bi osobama s tjelesnim invaliditetom i mentalnim poteškoćama bilo jako važno dobiti personalne asistente koji su svugdje u regiji već jako prisutni - smatra Kegelj.

Dodala je kako su ove godine uvrštena 54 asistenta u osnovne škole u kantonu te da ne smatra da je nedostatak finansijskih sredstava razlog za nedonošenje lokalnog akcijskog plana u oblasti invalidnosti.  

- Taj plan se ne mora ni realizirati odmah i mi nismo ni očekivali da će se realizirati u jednoj godini, ali može postupno, kako ima sredstava i kako se dogovori - ocijenila je Kegelj. 

 Naglasila je i kako godinama nastoje izgraditi jedan sistem u kojem bi se od rođenja do duboke starosti osoba s invaliditetom znalo što to u društvenoj zajednici njima pripada.

- Kod nas je to uglavnom stihijsko, od trenutka do trenutka, od prigode do prigode tako da je ta neizvjesnost nešto što općenito svakog čovjeka, osobu s invaliditetom čini dodatno nesigurnom, izgubljenom i s nekakvim osjećajem da nisi pripadnik društva u kojem živiš - ističe Kegelj.

Poručila je kako osobe s invaliditetom mogu puno toga kada im se pruže mogućnosti za to. 

Na današnjoj radionici sudjelovati su predstavnici relevantnih ministarstava, zavoda, javnih institucija i kantonalne koalicije osoba s invaliditetom, a ona je održana u organizaciji Koalicije organizacija osoba s invaliditetom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu "Zajedno smo jači" te uz podršku Misije OESS-a u BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Hrvatskoj porast konzumacije kemijskih droga i ovisnosti

Udruženje koje radi na poboljšanju kvaliteta života osoba s invaliditetom traži pomoć sugrađana

Delić: Želimo poslati poruku da osobe s invaliditetom zaslužuju isti status kao i svi drugi (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!