Regija     | 07.10.2019. 17:19 |

Bregu: Kad god ima političke volje, stvari u regionu idu naprijed

FENA Saopćenje

SALZBURG, 7. oktobra (FENA) -  Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu učestvuje na Evropskom samitu u Salzburgu, a kao gostujući predavač održat će predavanje na Univerzitetu u Salzburgu.

- Održati regionalnu saradnju je lakše reći nego uraditi. U sklopu digitalne komponente Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na zapadnom Balkanu naprimjer imali smo dobru i uspješnu saradnju koja je rezultirala regionalnim sporazumom o snižavanju cijena rominga. To je potvrdilo da kad god postoji politička volja, stvari u regionu idu naprijed za razliku od sporazuma o mobilnosti doktora medicine, stomatologa, građevinskih inženjera i arhitekata u regionu do kojeg nije došlo zbog izostanka dijaloga oko trgovine između Beograda i Prištine.

Postavlja se, dakle, pitanje da li je regionalna saradnja uopšte moguća, ako u regionu postoje bilateralni sporovi - rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu na panelu 'Mir na Zapadnom Balkanu - Mir u Evropi' 15. Evropskog samita u Salzburgu, koji organizuje Institut regija Evrope (IRE), a održava se od 6. do 8. oktobra u Salzburgu (Austrija).

Imamo region koji je, kazala je, istovremeno i ujedinjen i podijeljen, i kreće se različitim putevima.

- Važan datum koji će diktirati šta će se dalje događati je ishod odluke Evropskog vijeća o započinjanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. I dalje nastojimo uvjeriti države članice Evropske unije da smanjivanje evropske perspektive u regionu neće pomoći zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan će ostati po strani, a kad god je Evropska unija zapadni Balkan ostavljala po strani, u regionu su se uvijek pojavljivali problemi - zaključila je Bregu.

Kako se navodi u saopćenju za javnost RCC-a, na panelu su učestvovali i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, zamjenik ministra vanjskih poslova Turske i direktor za poslove sa EU Faruk Kaymakci, politolog i poslovni konsultant Cornelius Granig iz Austrije, bivši ministar vanjskih poslova i savjetnik predsjednika Crne Gore Milan Roćen, osnivač i predsjedavajući Instituta regija Evrope (IRE) Franz Schausberger, glavni pregovarač za mir i bivša potpredsjednica vlade Kosova Edita Tahiri i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ivan Bošnjak, dok je moderator bio Christian Wehrschütz dopisnik ORF-a za Balkan i Ukrajinu.  

Na kraju panela izlaganje je imao odlazeći komesar Evropske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.            

Generalna sekretarka Bregu će, u večernjim satima, održati predavanje na Univerzitetu u Salzburgu. Ona će studentima master studija iz političkih nauka: integracija i upravljanje prezentirati Vijeće za regionalnu saradnju, njegovu ulogu i aktivnosti u vođenju procesa regionalne saradnje u jugoistočnoj Evropi. Nakon predavanja predviđeno je vrijeme za pitanja i odgovore. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Bregu: Može li se znati koliko nas košta odlazak ljudi iz regiona?

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom