Svijet     | 07.10.2019. 13:07 |

Dvojica Amerikanaca i Britanac zajednički dobili Nobelovu nagradu za medicinu

FENA Internet

STOCKHOLM, 7. oktobra (FENA) - Nobelova nagrada za medicinu ili fiziologiju za 2019. godinu u ponedjeljak je zajednički dodijeljena Williamu G. Kaelinu Jr, rođenom u 1957. godini u New Yorku i profesoru medicine na univerzitetu Harvard te  Peteru Ratcliffu,(65), s univerziteta Oxford i 63-godišnjem Greggu L. Semenzi iz Škole medicine na univerzitetu Johns Hopkins.

Trojici naučnika zajednički je dodijeljena nagrada za njihova otkrića "kako ćelije reaguju i adaptiraju se na dostupnost kisika", objavio je danas Nobelov komitet. 

Thomas Perlmann, sekretar Nobelovog komiteta u švedskom Karolinska institutu, izjavio je da je danas pozvao trojicu laureata kako bi im objavio vijest o dobijanju nagrade. Posljednji koga je nazvao bio je Kaelin. On je došao do njega putem njegove sestre, koja mu je dala dva telefonska broja - prvi je bio pogrešan, a na drugi je dobio  Kaelina.

- On je uistinu bio sretan - izjavio je  Perlmann na konferenciji za novinare.

Karolinska institut navodi u saopćenju da će trojica naučnika ravnopravno podijeliti novčanu nagradu od devet miliona švedskih kruna (918.000 dolara).

Otkrića koja su učinila trojica ljudi "imaju suštinski značaj za fiziologiju i otvaraju put za obećavanje novih strategija u borbi protiv anemije, raka i mnogih drugih bolesti", navodi komitet u obrazloženju nagrade, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Jačanje medicinskih veza između Izraela i BiH

Blizanci Narges Mohammadi preuzeli Nobelovu nagradu za mir u njeno ime

Simpozij „Novosti u gastroenterologiji“ danas u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo