Kultura     | 07.10.2019. 11:07 |

Predstavljen roman Namika Kabila 'Isijavanje'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. listopada (FENA) - Novi roman Namika Kabila "Isijavanje" posvećen temi povratka, suočavanju s prošlošću, sadašnjošću i samim sobom, predstavljen je u nedjelju u Centru za kulturu Mostar u sklopu programa Poligon Offline.

Književnik Almin Kaplan kazao je kako se ovom tematikom u našoj književnosti još nitko nije bavio kao Kabil, priopćeno je iz press tima Festivala Poligon.

"U posljednje vrijeme smo imali nekoliko knjiga koje su se bavile temom kuće. Kult kuće u našoj kulturi je izniman, ali njime se u našoj književnosti još nitko nije bavio kao Namik Kabil i nismo čitali ovakvu Hercegovinu", kazao je Kaplan.

Ova književna promocija najavila je službeni program festivala "Poligon", koji se otvara u četvrtak, 10. listopada, predstavljanjem Josipa Mlakića i Semezdina Mehmedinovića na Maloj sceni Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru s početkom u 20 sati.

"Govoreći o identitetu i potrebi povratka onom izvornom Kabil i Kaplan najavili su ovogodišnji Festival. Tu nam se nameće  i vječno pitanje, može li identitet biti ukorijenjen na jednom mjestu ili je to nešto fluidno", kazao je direktor Festivala Mirko Božić.

Poligon je festival koji se održava od 2015. godine i od samog osnivanja je prepoznatljiv događaj koji Mostar nastoji vratiti na književnu scenu Europe te razbija stereotipe i predrasude o gradu.

Ovogodišnji festival prikladno je posvećen temi identiteta, koja je upravo u ovom trenutku na razne načine aktualna u svim područjima, od medijskog, preko kulturnog, političkog i obrazovnog i uvelike određuje književnike.

"Budući da Mostar i Mostarci imaju iskustvo izbjeglištva, na poseban se način mogu poistovjetiti s ovom temom te je reinterpretirati u diskursu s gostima ovogodišnjeg festival koji dolaze iz BiH, Hrvatske, Srbije i Velike Britanije", navode iz Poligona.

Ovogodišnji gosti festivala su Semezdin Mehmedinović, Josip Mlakić, Senka Marić, Andrija Škare, Katja Grcić, Danilo Lučić, Russ Litten i drugi.

Posebna stavka festivala je i posjeta školama, gdje će gosti festivala školarcima dati potpuno novu perspektivu na ono što čitaju, a radi se o Osnovnoj školi Petar Bakula, Četvrtoj osnovnoj školi, United World Collegeu i Gimnaziji fra Grge Martića.

Program ovogodišnjeg festivala održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače i Pozorišnoj kafani, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nova knjiga Namika Kabila - 'Beskućnik'

Na Festivalu Poligon o govoru mržnje i građanskom aktivizmu

Zatvoren Poligon- festival književnosti i kulture

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo