Bosna i Hercegovina     | 06.10.2019. 18:27 |

Svečano otvorena EUFOR-ova vojna vježba 'Brzi odgovor 2019'

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 6. oktobra (FENA) - EUFOR-ova vojna vježba "Brzi odgovor 2019" svečano je otvorena danas u bazi Butmir u Sarajevu.

Riječ je o redovnoj godišnjoj vježbi kojom se provjerava sposobnost EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio rezervnih snaga koje se u partnerskim zemljama nalaze u stanju visoke spremnosti.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić naveo je na otvaranju da ova vježba šalje jasnu poruku snaga EUFOR-a i NATO-a u pogledu spremnosti da u saradnji sa bh. sigurnosnim strukturama izvrše mandatom zadatu misiju.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić istakao je da očekuje da vježba demostrira spremnost svih uključenih aktera da učinkovito reaguju u slučajevima složenih sigurnosnih prijetnji kada mora biti angažovano više različitih institucija.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak izjavio je da EUFOR održava ograničeno vojno prisustvo u BiH, ali da ima sposobnost da brzo poveća svoje brojno stanje i snagu i reaguje na svaku prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

- Vježbama 'Brzi odgovor' provjeravaju se mehanizmi za brzu aktivaciju naših rezervnih snaga i njihovu integraciju sa snagama koje su raspoređene u području operacija. Činjenica da su ovdje postrojeni pripadnici naših rezrevnih snaga iz Velike Britanije i Austrije pokazuje da to funkcioniše - rekao je Trischak.

Također, pohvalio je izvrsne odnose EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH, organima za provođenje zakona u BiH i nadležnim ministarstvima, zahvalivši vlastima na nivou države i entiteta na saradnji sa EUFOR-om tokom procesa planiranja.

Pripadnici EUFOR-ovih rezervnih snaga, koji su došli iz Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Velike Britanije i KFOR-a postrojili su se uz svoje kolege iz EUFOR-ovog Višenacionalnog bataljona prije nego što će krenuti na lokacije širom BiH na kojima će od 7. do 11. oktobra biti održana vježba.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Karić ugostila francuske, italijanske i rumunske vojnike Strateških rezervnih snaga EUFOR-a

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana (VIDEO)

Sticz sa Ademovićem i Imamovićem: EUFOR u potpunosti predan ispunjenju misije i u službi građana BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu