Regija     | 06.10.2019. 09:20 |

Počeli izvanredni izbori na Kosovu, za 120 mandata u utrci 1060 kandidata

FENA Agencije

PRIŠTINA 6. listopada (FENA) - Na Kosovu se danas održavaju izvanredni parlamentarni izbori na kojima su stranke većinskih kosovskih Albanaca u utrci za 100 zastupničkih mjesta, dok je manjinskim nacionalnim zajednicama zajamčeno 20 mandata, od kojih će 10 podijeliti srpske stranke.  

 Birališta su otvorena u sedam sati ujutro.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je šesti saziv kosovskog parlamenta raspušten u kolovozu poslije ostavke premijera Ramusha Haradinaja 19. srpnja koji se povukao s dužnosti zbog poziva haškog Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK-UČK), čiji je jedan od zapovjednika bio i Haradinaj.

Središnje izborno povjerenstvo (CIK) Kosova objavilo je da pravo glasa ima ukupno 1,937.868 birača, a kojih se 117.808 glasača nalazi na biračkim popisima u 10 općina gdje su većinsko stanovništvo Srbi i oni će odlučivati o 10 madata koji, po izbornom zakonu Kosova, u parlamentu pripadaju srpskoj zajednici.

Za 120 zastupničkih mjesta u utrci je 1060 kandidata iz 20 stranaka, četiri koalicije, te jedan neovisni kandidat iz bošnjačke zajednice. Izborna kampanja počela je 25. rujna, a završila 4. listopada, javlja Hina. 

Srbe na kosovskim izborima predstavljaju Srpska lista (SL), koja ima službenu potporu države Srbije i na vlasti je u svih 10 većinskih srpskih općiina na Kosovu, Partija kosovskih Srba (PKS) iz Leposavića, koalicija "Sloboda" sa sjedištem u Gračanici, te Samostalna liberalna stranka (SLS) iz Gračanice.

Srpska lista je u prethodnom mandatu imala devet mandata od 10 zajamčenih srpskoj zajednici, dok je jedan mandat pripadao predsjedniku Samostalne liberalne stranke Slobodanu Petroviću.

Izborna šutnja počela je u petak u ponoć, a prethodila joj je kratka, ali burna predizborna kampanja, poglavito u srpskom političkom korpusu, u kojemu je službeni Beograd neskriveno podupirao Srpsku listu, sestrinsku stranku vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) predsjednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića.

Upravo je Vučić, u svojstvu predsjednika Srbije, službeno pozvao sve sunarodnjake na Kosovu da se ujedine i glasuju za Srpsku listu, ustvrdivši kako se tim jedinstvom štite državni i nacionalni interesi, istodobno optužujući oponentne SL-a i iz srpskog političkog korpusa da rade protivno interesima srpskog naroda i Srbije na Kosovu. 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana