Svijet     | 05.10.2019. 17:18 |

Američki izaslanik za Afganistan na sastanku s talibanima u Pakistanu

FENA Internet

ISLAMABAD , 5. oktobra  (FENA) - Talibanska delegacija u četvrtak je više od sat vremena razgovarala na sastanku s američkim specijalnim predstavnikom za Afganistan Zalmay Khalilzadom, rekli su dva izvora za Reuters.

"Posebni američki izaslanik Zalmay Khalilzad i predstavnici talibana sastali su se u Islamabadu", rekao je pakistanski dužnosnik koji je želio ostati anoniman, dodavši da će talibanski predstavnici i i američki izaslanik u Islamabadu biti do nedjelje te da postoji mogućnost njihova ponovnog susreta.

Trump je zaustavio razgovore, čiji je cilj bio povlačenja američkih trupa iz Afganistana u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije, nakon pogibije američkog vojnika i još 11 osoba u bombaškom napadu talibana u Kabulu.

Talibani su bili spremni da se drže prethodnog sporazuma postignutog u Dohi prije nego što je Trump otkazao razgovore, izjavio je pakistanski ministar vanjskih poslova i izvori iz talibanske grupe, koji su rekli da pobunjenici žele nastaviti pregovore.

No sastanak u glavnom gradu Pakistana Islamabadu nije predstavljao nastavak formalnih pregovora, upozorili su službeni izvori.

"Talibanski dužnosnici održali su sastanak sa Zalmay Khalilzadom ... sve što vam mogu reći je da je Pakistan odigrao veliku ulogu u tome kako bi ih uvjerio koliko je to važno za mirovni proces", rekao je visoki pakistanski dužnosnik za Reuters, pod uslovom anonimnosti jer nije bio ovlašten javno govoriti.

Dodao je da sastanak, a što je potvrdio i drugi izvor, nije uključivao formalne pregovore o mirovnom procesu, već je usmjeren na izgradnju povjerenja. Odbio je kazati detalje rasprave.

Pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi rekao je Reutersu da su se talibani trebali sastati s Khalilzadom tokom njihovih posjeta Islamabadu.
"Trebali su se upoznati sa Zalmay Khalilzadom. Mislim da bi se to moglo dogoditi. Nadam se da su se upoznali ", rekao je u petak.

Postojala je i mogućnost sastanka talibanskih čelnika s premijerom Imranom Khanom, rekao je. Izvor blizak talibanima potvrdio je da je prvi sastanak u četiri oka između glavnoga američkog pregovarača i talibana održan u četvrtak, dok drugi izvor kaže da je sastanak bio u petak.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo