Bosna i Hercegovina     | 05.10.2019. 15:53 |

Čubrilović: Smrtna kazna u RS-u nije nikome izrečena

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 5.oktobra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović je ocijenio da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa smrtnom kaznom očekivana, jer je svima jasno da član 11. stav 2. Ustava tog bh.entiteta nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Čubrilović tvrdi da ponašanje bošnjačkih delegata, kako je naveo u pisanoj izjavi, predstavlja “čistu političku hipokriziju”.

-U pogledu same materije ovdje ništa nije sporno. Narodna skupština RS-a je još 2007. godine pokrenula proceduru usvajanja amandmana kojima bi se izbrisao iz Ustava osporeni član - istakao je Čubrilović povodom odluke Ustavnog suda BiH kojom je ukinuta smrtna kazna u RS.

Dodao je i da smrtna kazna u RS od njenog nastanka nije nikome izrečena, tako da je u tom pogledu praksa jasna.

-Međutim, zbog ponašanja Kluba Bošnjaka, koji su glasali protiv amandamana na Ustav u Vijeću naroda, ovo usklađivanje faktičkog i normativnog je sve do sad onemogućeno. U tom pogledu, obraćanje Bošnjaka Ustavnom sudu BiH nije ništa do čista politička hipokrizija – ustvrdio je on.

Ocijenio je da ovakvo postupanje Kluba Bošnjaka pokazuje samo da je Vijeće naroda “postalo prepreka na putu ostvarenja načela zakonitosti i ustavnosti u RS”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

PSBiH - Delegati iz Kluba Bošnjačkog naroda razgovarali sa predstavnicima Sindikata radnika BHRT-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo