Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 14:38 |

Svečano otvoren Biznis forum Brčko distrikta

FENA Saopćenje

BRČKO, 4. listopada (FENA) - Biznis forum Brčko distrikta BiH koji se ove godine održava na temu "Dijaspora za partnerstvo", svečano je otvoren u petak u Domu kulture u Brčkom, a trajat će do subote, 5. listopada.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić kazao je kako je Biznis forum značajan za Distrikt i kako je potrebno stvoriti uvjete za povratak dijaspore na ovo područje i BiH s ciljem uključivanja u društvene ili gospodarske tokove.

"Znamo da danas mladi odlaze iz BiH i prema podacima ekonomski razlozi su na četvrtom mjestu i ti razlozi mogu biti prepreka i onima koji se žele vratiti na ove prostore. Glavni razlog današnjeg stanja je politička stabilnost i mi kao predstavnici vlasti moramo osigurati stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Očekujem zaključke s ovogodišnjeg Biznis foruma kako bismo stvorili preduvjete dijaspori i onima koji žele investirati u Distrikt", kazao je Milić.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Brčkog Anto Domić koji je kazao kako se nada da će ovaj, treći po redu Biznis forum ponuditi konkretna rješenja i da će se do sljedećeg foruma dobiti formirani projekti.

"Dijaspora je skupila dovoljno znanja i iskustva i spremni su doći i zajedno s nama nastaviti graditi BiH. Nadam se da ćemo na ovom forumu doći do konkretnih rješenja i da ćemo se sljedeće godine vidjeti s već oformljenim projektima i imati značajne uspjehe iza sebe", ustvrdio je Domić.

Direktor Biznis foruma Damir Bulčević istaknuo je kako Biznis forum ima za cilj na jednom mjestu okupiti akademsku i gospodarsku zajednicu kao i vladajuće strukture te strane i domaće investitore.

"Tema Foruma je dijaspora i mi ćemo kroz jedan film pokazati pozitivne prakse Distrikta i osoba koje su se vratile u Brčko i pokrenule biznis. U okviru Foruma prezentirat će se i strategija za suradnju Brčko distrikta BiH s dijasporom, koja je još u nacrtu, a ovo će nam biti izuzetna prilika da uključimo što više mišljenja kako bismo donijeli što bolje zaključke i kako bismo u budućnosti imali kvalitetnu suradnju s dijasporom", kazao je Bulčević.

Pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH Kemo Sarač u svom obraćanju naglasio je kako je Distrikt pogodno područje za investiranje i da suradnja s iseljeništvom može samo doprinijeti boljoj razvijenosti.

Svečanom otvaranju prisustvovale su i veleposlanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i predsjednica UNDP-a u BiH Steliana Nedera koje su kazale da Distrikt posjeduje veliki potencijal, ali kako je osim toga u ovoj lokalnoj zajednici, ali i na razini BiH potrebno formirati još bolje pogodnosti za one koji iz dijaspore žele poslovati na ovim područjima.

Biznis forum organiziran je uz podršku Vlade Brčko distrikta BiH, a u suradnji s projektom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske "Dijaspora za razvoj", u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz tehničku podršku Udruženja računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH kao i podršku Ekonomskog fakulteta u Brčkom i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana