Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 14:33 |

BPK: Isplata zaostalih poljoprivrednih podsticaja iz 2018. do polovine novembra

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4.oktobra (FENA) -  Poljoprivrednim proizvođačima s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) koji su ostvarili pravo na novčane podsticaje u 2018.godini, sredstva će biti isplaćena do polovine mjeseca novembra - potvrdio je ministar privrede BPK-a Mensad Arnaut.

Po njegovim riječima, Vlada BPK na prijedlog ministarstva nedavno je usvojila odluku o isplati dugovanja poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo po Programu kantonalnih novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2018.godini.

„Sa isplatom tih podsticaja  kasnilo se iz razloga što je Vlada BPK 2018.godine donijela zaključak o obustavljanju svih plaćanja zbog tadašnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi. U prvom kvartalu 2019.godine ta sredstva se nisu mogla isplatiti zbog Odluke o privremenom finansiranju“ - pojasnio je Arnaut.

Dodao je da je od ukupno 250.000 KM predviđenih za podsticaje, u prošloj godini isplaćeno tek 48.000 KM.

„Naslijeđen je dug u 2019.godini za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 202.000 KM. Dugovanja se odnose na podsticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, podsticaj zapošljavanja u sektoru poljoprivrede,  gdje mi kao Vlada i Ministarstvo sufinansiramo iznos od pedeset posto za uplatu doprinosa, te na podsticaj za unaprijeđenje i razvoj poljoprivrednog sektora“- dodao je ministar.

Izrazio je žaljenje što su se poljoprivredni proizvođači našli u ovakvoj situaciji

„Sva dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima nastojat ćemo da izmirimo do polovine mjeseca novembra ove godine. Što se tiče podsticaja poljoprivredi za 2019. javni poziv je u toku, a ukoliko budemo realizirali aktivnosti ovom dinamikom, onim poljoprivrednim proizvođačima koji ostvare to pravo, nadam se, neće biti kašnjenja u isplati“ - kazao je ministar za privredu BPK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Danas kreće isplata mirovina za ožujak

ZDK isplatio sve poticaje poljoprivrednicima, slijedi objava uputstva i javnog poziva za 2024.

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta