Bosna i Hercegovina     | 04.10.2019. 11:20 |

Na zahtjev Kluba Srba, pauza odmah po početku sjednice Doma naroda PFBiH

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 4. oktobra (FENA) - Odmah po početku sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, uslijedila je polusatna pauza na zahtjev delegatskog kluba srpskog naroda da bi, kako je izjavio član Igor Stojanović, taj klub mogao da završi proces konstituiranja odnosno da izabere iz svojih redova rukovodioce, predsjednika i zamjenika Kluba.

Budući da se Stojanović obratio zvanično, tražeći iz navedenog razloga pauzu od rukovodstva Doma, dopredsjedavajući Doma Aljoša Čampara prokomentirao je da ovaj zahtjev ne treba dovoditi eventualno u pogrešan kontekst na način kao da predsjedavajući Doma Tomislav Martinović i on (Čampara), dopredsjedavajući, dozvoljavaju ili ne dozvoljavaju završetak konstitucije delegatskog kluba Srba, kao ni kluba delegata bilo kojeg drugog naroda.

Naprotiv, prokomentiro je Čampara, završetak konstutucije je poželjan i postoje ustaljene procedure po kojima se to inače čini pa nije stvar rukovodstva već isključivo političke volje unutar Kluba Srba da izaberu vlastite rukvodioce i predlože eventualno dopredsjedavajućeg Doma naroda iz svojih redova.

Nakon Čamparinog obraćanja, predsjedavajući Martinović proglasio je polusatnu pauzu koja je u toku.

Dom naroda Federalnog parlamenta konstituiran je u aktuelnom, postizbornom mandatu, ali nije dovršen proces konstitucije delegatskog kluba Srba niti je još kadrovski kompletirano tročlano rukovodstvo Doma koje treba da čine pojedinci iz sva tri konstitutivna naroda.

Dosad su imenovani predsjedavajući Doma, Tomislav Martinović iz reda hrvatskog naroda, kao i jedan od dvoje dopredsjedavajućih, Aljoša Čampara iz reda Bošnjaka, ali nije izabran drugi dopredsjedavajući koji treba da bude predložen iz reda srpskog naroda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kosovo: U nedjelju glasovanje za smjenu gradonačelnika u općinama sa srpskom većinom?

Prištinski mediji: Srbi će izaći na glasovanje za smjenu gradonačelnika na sjeveru Kosova

Kastrati: Zabilježeni problemi na sjeveru Kosova tijekom popisa stanovništva

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu