Magazin     | 04.10.2019. 08:32 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. listopada (FENA) - 

- 1582. Papa Grgur XIII. izvršio reformu julijanskog kalendara. Gregorijanski kalendar stupio je na snagu narednog dana s datumom 15. listopada. Novi kalendar prihvatile su ubrzo zapadne katoličke zemlje.

- 1669. Umro Harmensz van Rijn Rembrandt, nizozemski slikar, jedan od najvećih majstora u povijesti slikarstva. Uradio je oko 650 uljanih slika, 300 gravira i 2.500 crteža.

- 1830. Belgija postala neovisna država, izdvojivši se iz Ujedinjenog Kraljevstva Holandije, koje je osnovano na Bečkom kongresu 1815. godine.

- 1923. Rođen Charlton Heston, američki filmski, kazališni i televizijski glumac, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu "Ben-Hur".

- 1957. SSSR lansirao u orbitu oko Zemlje prvi vještački satelit Sputnjik 1, nakon čega je počelo sovjetsko-američko nadmetanje u osvajanju svemira.

- 1970. Od prekomjerne doze droge umrla američka pjevačica Janis Joplin, najpoznatija bijela pjevačica bluesa.

- 1977. UN proklamirao Opću deklaraciju o zaštiti životinja, te je od tada ovaj datum proglašen Svjetskim danom zaštite životinja.

- 2000. Ustavni sud SR Jugoslavije poništio je predsjedničke izbore održane 24. rujna na kojim je kandidat opozicije Vojislav Koštunica pobijedio dotadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića.

 - 2001. Ruski zrakoplov Tupoljev-154 koji je iz Izraela letio za Moskvu pao je u Crno more, pogođen raketom koju je greškom ispalila ukrajinska vojska na vojnoj vježbi. Poginulo je 78 putnika i članova posade.

- 2004. Umrla Janet Leigh, američka glumica, poznata po ulozi u Hitchcockovom filmu "Psiho". Za tu je ulogu dobila Zlatni globus za najbolju sporednu glumicu i bila je nominirana za filmsku nagradu Oskar u istoj kategoriji.

- 2009. Navijač Nogometnog kluba Sarajevo Vedran Puljić (22) ubijen je u Širokom Brijegu iz vatrenog oružja u neredima prije utakmice između domaćih i navijača Sarajeva. Bivši policajac Oliver Knezović osumnjičen je da je pucao u njega.

- 2013. Umro Vo Nguyen Giap, poznati vijetnamski političar i general, glavni strateg borbe koja je okončana pobjedom u Vijetnamskom ratu protiv SAD-a. Završnim operacijama 1975. ujedinio je Vijetnam.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'