Stranačke aktivnosti     | 03.10.2019. 18:33 |

Saopćenje za javnost Naroda i pravde

FENA Saopćenje

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je prihvatio prijedlog delegata Elmedina Konakovića u kojem se traži od državnih institucija da hitno pristupe rješavanju odnosa između Islamske zajednice u BiH i države Bosne i Hercegovine i potpisivanju ugovora između dvije strane.

Klub Bošnjaka također traži da jedan od prioriteta prilikom formiranja vlasti bude dogovor o potpisu ugovora Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom u BiH.„Na taj način šaljemo jasnu poruku da nam je kao pripadnicima Islamske zajednice status ove institucije barem jednako važan kao i neka ekonomska ili kadrovska pitanja. Zahvaljujem se kolegama iz kluba koji su jednoglasno podržali inicijativu“, rekao je tim povodom Elmedin Konaković, delegat Naroda i Pravde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Islamska zajednica u BiH, za razliku od Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, nema potpisan ugovor sa državom Bosnom i Hercegovinom koji bi riješio niz otvorenih pitanja bitnih za vjernike. Iz Naroda i Pravde i ranije su tražili da bošnjački dužnosnici ovo pitanje stave u vrh prioriteta imajući u vidu važnost Islamske zajednice u BiH kao temeljne institucije organiziranja muslimana i Bošnjaka u domovini i dijaspori.

Iako su pregovori između državnih institucija i Islamske zajednice u BiH okončani i tekst ugovora pripremljen, do samog potpisivanja još uvijek nije došlo zbog različitih političkih opstrukcija. Iz Naroda i Pravde ističu kako se nadaju da će ovaj apel ujediniti bošnjačke predstavnike kako bi se ovo važno pitanje konačno stavilo na dnevni red i riješilo

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

NIP

Vezane vijesti

Svečana akademija NiP-a - Dan nezavisnosti jedan od najznačajnijih datuma bh. historije

Saopćenje za javnost Naroda i Pravde

Šuhret Fazlić pristupio Narodu i Pravdi (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!