Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 15:13 |

Komemoracija za Gabriela Morena Locatellija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Komemoracija za Italijana Gabriela Morena Locatellija, ubijenog u Sarajevu 3. oktobra 1993. dok je prosvjedovao za prekid borbi u glavnom gradu zajedno s volonterima religijskog udruženja "Blaženi graditelji mira", održana je jutros u Sarajevu. 

Ceremonija je održana na Mostu Suade i Olge na Vrbanji, mjestu gdje je ovaj aktivist pogođen snajperskim hicem.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi je položio vijenac ispred spomen- ploče ovom momku koji je žrtvovao svoj život da bi poslao poruku mira i društvanog zalaganja, koje je inspiriralo cijelu jednu generaciju mladih ljudi da se pokrenu u pružanju pomoći žrtvama sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

- Gabriele je prva italijanska civilna žrtva rata u Bosni i Hercegovini, a Italija je imala žrtve na svim stranama u ovom sukobu. Od samog početka oni svjedoče o bliskosti sa civilnim stanovništvom i pozivom na mir i na miroljubiv suživot, na odbranu ljudskih prava i na autentičnu demokraciju. Ovakvo zalaganje i danas puno toga poručuje političarima u Bosni i Hercegovini, civilnom društvu i međunarodnoj zajednici - kazao je ambasador, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Italije i Klas čuvaju sjećanje na Italijana koji je poginuo dopremajući opremu

Osnovano Udruženje italijanskih privrednika u BiH

Predstavnici Ambasade Italije posjetili Poreznu upravu FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta