Ekonomija     | 03.10.2019. 14:23 |

Federalni i kantonalni inspektori na stručnoj edukaciji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Više od 130 federalnih i kantonalnih inspektora učestvuje na stručnoj edukaciji koju je Federalna uprava za inspekcijske poslove organizovala na Bjelašnici.

Oni će na dvodnevnoj edukaciji prisustvovati predavanjima: etika i integritet inspekcijskih službi, "inspektor po mjeri građana", prava potrošača u BiH i problemi u praksi, nove tehnologije i oblasti mikrobiološke zaštite, uzorkovanje proizvoda i procjena rizika s fokusom na prehrambene proizvode, uzorkovanje - regulativa i prakse, kapaciteti Federalnog zavoda za poljoprivredu - akreditovane metode u primjeni, uloga i značaj standarda i standardizacije u infrastrukturi kvaliteta i usklađivanja BiH regulative s EU regulativom, prevencija korupcije u BiH, te praksa prekršajnih sudova po pitanju rješavanja sudskog odlučivanja za izdate prekršaje naloge FUZIP.

Direktor FUZIP-a Anis Ajdinović je u uvodnom izlaganju naglasio važnost permanentne edukacije i usavršavanja inspektora kao jedan od prioriteta u rukovođenju Federalnom upravom za inspekcijske poslove. 

Odredbe Zakona o inspekcijama u Federaciji Bosne i Hercegovine obavezuju inspektore na permanentno usavršavanje i edukaciju kako bi se postigao potreban nivo stručnosti, te adekvatno primjenjivala preuzeta praksa vršenja inspekcijskog nadzora u duhu evropskih standarda.

U pogledu navedenog, Federalna uprava za inspekcijske poslove će nastaviti organizirati stručno usavršavanje svojih inspektora i kolega iz kantona, te time kontinuirano raditi na unapređenju cjelokupnog sistema inspekcijskog nadzora, kako u preventivnom, tako i u korektivnom i represivnom smislu, odnosno uvođenju svih subjekata nadzora u zakonske okvire, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

CIKBiH - Edukacija o godišnjim finansijskim izvještajima političkih stranaka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo