Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 15:18 |

Mahmutbegović: U SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović reagirala je danas povodom izjave predsjednice entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović, podsjećajući je da "SDA ima zastupnike iz oba entiteta Bosne i Hercegovine te da joj Cvijanović neće diktirati šta i kako da radi".

- Izjave potpredsjednice SNSD-a Željke Cvijanović usmjerene protiv predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića ukazuju da u SNSD-u postoji snažna potreba za svađalačkom retorikom i širenjem netačnih tvrdnji - navodi Mahmutbegović u saopćenju za javnost.

Istovremeno, ističe kako rječnik, kojim se u svojim izjavama koristi Željka Cvijanović, nije primjeren jednoj predstavnici u institucijama, "jer granični s uličnim govorom".

- Kada krene da se obraća najjačoj političkoj stranci u Bosni i Hercegovini i njenom predsjedniku, Cvijanović treba da dobro smisli i pazi šta će i kako će reći, jer se ovakvim istupima sramoti - kategorična je Mahmutbegović.

Kada se radi o tvrdnji Cvijanović - da SDA treba da se bavi samo Federacijom, Mahmutbegović ističe kako je to potpuno deplasirana i neutemeljena teza, podsjećajući kako je SDA jedina stranka u državi koja ima izabrane zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH iz oba entiteta, uz napomenu kako bi i sve druge stranke trebale zastupati interese svih građana i naroda, a ne samo građana svoje izborne jedinice.

- SDA je najjača politička stranka u Bosni i Hercegovini i ne može Željka Cvijanović diktirati SDA ništa, a posebno ne da se krši princip vladavine prava - precizira potpredsjednica FBiH.

Nadalje, potcrtava da SDA neće diktirati kadrovsku politiku SNSD-u, niti namjerava određivati ko će biti novi mandatar, ali da traži od njega da poštuje Ustav i zakone, da poštuje vladavinu prava kao osnovni postulat svakog civilizovanog i demokratskog društva.

Mahmutbegović naglašava kako je jedini izvor blokada u formiranju vlasti bilo SNSD-ovo rigidno odbijanje da se poštuju zakoni.

- Sada najavljuju i još neka uslovljavanja, s očiglednim ciljem opstrukcije i političke destabilizacije. Pozivamo ih da prestanu da to rade i prihvate politički dijalog u okviru vladavine prava, kako bi se nastavili stabilizacijski i reformski procesi potrebni građanima Bosne i Hercegovine - navodi potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović u reagiranju na istup Željke Cvijanović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'