Svijet     | 03.10.2019. 12:59 |

Johnson predstavlja parlamentu svoj plan Brexita

FENA Internet

LONDON, 3. oktobra (FENA) - Britanski premijer Boris Johnson predstavit će svoj novi plan o Brexitu parlamentu u četvrtak, dan nakon što ga je predstavio Evropskoj uniji i naišao je na oprezan odgovor.

Očekuje se da Johnson objasni svoj plan britanskim poslanicima u Donjem domu. Plan sadrži velike promjene u predloženim aranžmanima koji bi regulirali trgovinu između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita.

Novi prijedlozi usmjereni su na otvorenu granicu između Sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva, i članice EU Irske - ključne tačke sporenja u sporazumu o Brexitu.  Britanija predlaže da se to učini zadržavanjem Sjeverne Irske u tijesnim vezama s EU kako bi bila  podložna trgovinskim pravilima bloka radi trgovine robama, moguće čak i na duži period. 

Plan je naišao na pomiješane reakcije evropskih čelnika i izgleda da ne zadovoljava njihove zahtijeva za otvorenom granicom.  

Vodeći zvaničnik Evropskog parlamenta zadužen za Brexit, Guy Verhofstadt, izjavio je da plan ne daje Irskoj dovoljne garancije.

- Prva reakcija skoro svakog člana Nadzorne grupe za Brexit nije bila pozitivna - izjavio je on, dodajući da će grupa  iznijeti svoje primjedbe u četvrtak.

Johnson je predstavio svoj plan kao kompromis. On bi stvorio "regulatornu zonu koja se odnosi na sve robe, uključujući poljoprivredne proizvode. Time bi se zadržala Sjeverna Irska u regulatornoj zoni EU za prehrambene, poljoprivredne i industrijske proizvode, uklanjajući potrebu za provjerama.

Johnson insistira da će Britanija napustiti Evropsku uniju 31.oktobra sa ili bez sporazuma, ali je parlament usvojio zakon koji zahtijeva od njega da zatraži produženje ako se nikakav sporazum ne postigne, prenosi Associated Press.
 

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Turski parlament uklonio proizvode firmi Coca Cola i Nestle iz svojih restorana zbog podrške Izraelu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo