Bosna i Hercegovina     | 03.10.2019. 12:59 |

Crnadak i ambasadorica Kavalec o izmjenama Izbornog zakona i slobodi medija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu šefa Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Crnadak je čestitao ambasadorici Kavalec na imenovanju na poziciju šefa Misije OSCE-a u BiH i poželio joj uspjeh u daljnjem radu. Zahvalio je na dugogodišnjoj podršci koju Misija OSCE-a u BiH pruža značajnom broju projekata u našoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Na sastanku je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama, reformskim procesima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona te slobodi medija.

Ministar Crnadak je naglasio da je potrebno što prije izmijeniti Izborni zakon BiH u dijelu izbornog procesa na koji je ukazao Ured OSCE za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u izvještaju o održanim Općim izborima u BiH 2018. godine, kako bi se u budućnosti onemogućile neregularnosti zabilježene tokom Općih izbora prošle godine i ispoštovala izborna volja građana.

Upozorio je da se u BiH tokom izbornog procesa više ne smije desiti da birači budu izloženi zastrašivanjima, ucjenama i prijetnjama, kao i da javni RTV servis bude u funkciji političara ili političke stranke, što je navedeno u izvještaju ODIHR.

Šef Misije OSCE-a Kavalec je istakla tokom susreta da postoji mnogo programa i aktivnosti koje OSCE nastavlja provoditi u BiH u mnogim oblastima, kao što su vladavina prava, ljudska prava, obrazovanje, sigurnost i saradnja, kako bi pomogli našoj zemlji u reformskim procesima.

Sagovornici su se složili da neformiranje vlasti predstavlja prepreku za sve reforme koje BiH treba implementirati na putu ka evropskim integracijama.                                 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Crnadak: Večeras je istorijska noć, Dodik odlazi u prošlost

Crnadak: Najveći izdajnik RS-a i srpskog naroda je Milorad Dodik

Kavalec:Nazive škola, simbole i manifestacije ne bi trebalo koristiti za podjele

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu