Magazin     | 03.10.2019. 08:33 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 3. listoppada (FENA) - 

- 1226. Umro Franjo Asiški, talijanski redovnik, osnivač rimokatoličkog reda nazvanog po njemu - franjevci (franciskanci). Od 1205. odlučuje se za život u krajnjoj askezi i potpunu posvećenost kršćanskim idealima.

- 1605. Rođen Li Tzu-ch'eng, kineski revolucionar koji je svrgnuo posljednjeg cara iz dinastije Ming. Ta je dinastija vladala Kinom od 1368. do 1644. godine i bila je posljednja dinastija čiji su vladari porijeklom bili Han Kinezi. U više od 200 godina vladavine, dinastija Ming je donijela red i napredak većini Kine.

- 1789. George Washington proglasio prvi Dan zahvalnosti, no tek ga je Abraham Lincoln 3. listopada 1863. proglasio državnim praznikom, koji se od tada slavi zadnjeg četvrtka u studenome.

- 1791. Rođen Sima Milutinović Sarajlija, srpski pjesnik, preteča srpskih romantičara . U društvu beogradskih književnih osoba u početku druge polovice XIX. stoljeća Sima je bio pretpostavljan Gunduliću dok je Gete o njemu napisao dve stranice pohvala.

- 1866. Rat Austrije i Italije je nakon sedam tjedana okončan Bečkim ugovorom, kojim je Italiji pripala pokrajina Venecija.

- 1888. Rođen Carl von Ossietzky, njemački novinar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935. koji je razotkrio ponovno naoružavanje nacističke Njemačke pred Drugi svjetski rat.

- 1895.  Rođen Sergej Aleksandrovič Jesenjin, jedan od najpopularnijih ruskih pjesnika. Stvorio je pjesništvo posvećeno selu i prirodi. Njegovo pjesničko djelo i život, okončan u 30. godini, imali su snažan uticaj na europsko pjesništvo.

- 1897. Rođen Louis Aragon, francuski povjesničar i pjesnik, jedan od važniji predstavnika nadrealizma i dadaizma.

- 1929. Ime države Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promijenjeno u Kraljevina Jugoslavija.

- 1952. Velika Britanija na otocima Monte Bello pored sjeverozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

- 1954. Devet zapadnih zemalja odlučilo da zapadna Njemačka bude primljena u NATO.

- 1974. Počelo suđenje u aferi Watergate, jednog od najtežih političkih skandala u američkoj povijesti. Afera je dovela do ostavke predsjednika Richarda Nixona nakon što je otkrivena njegova umiješanost u pokušaj prikrivanja skandala.

- 1990. Službeno se ujedinile istočna i zapadna Njemačka, nakon 45 godina. Neformalno ujedinjenje počelo je 9. studenoga 1989., nakon pada Berlinskog zida. Istočna Njemačka je postala sastavni dio Savezne Republike Njemačke.

- 1995. Predsjednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov ranjen u atentatu eksplozijom automobila bombe u središtu Skoplja. Njegov vozač i jedan prolaznik su poginuli.

- 1997. Japanski vlak na magnetnim jastucima brzinom od 451 kilometar na sat oborio svjetski rekord na eksperimentalnoj željezničkoj dionici zapadno od Tokija.

- 2000. Tajvanski predsjednik vlade Tang Fei priopćio da podnosi ostavku, samo četiri i pol mjeseca pošto je preuzeo vlast.

- 2002. Turski sud formalno je ukinuo smrtnu presudu izrečenu vođi kurdskih pobunjenika Abdulahu Odžalanu, uhvaćenom 1999. i ubrzo osuđenom na najtežu kaznu.

- 2007. Vojna uprava u Mjanmaru je, kao gest dobre volje, oslobodila budističke monahe, njih oko 80, koji su pritvoreni zbog učešća u velikim antivladinim prosvjedima.

- 2007. U nesreći nedaleko od Johannesburga, u rudniku zlata u vlasništvu petog svjetskog proizvođaču zlata Harmony Gold zatrpano oko 3.200 rudara, na dubini od oko 2.200 metara. Do nesreće je najvjerovatnije došlo zbog urušavanja platforme u jednom podzemnom oknu, nakon prskanja pumpe za vodu.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!