Ekonomija     | 03.10.2019. 07:19 |

USAID/PPMG - 30.000 KM za biznise žena iz marginaliziranih grupa u Berkovićima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. oktobra (FENA) - USAID-ov Program podrške marginaliziranim grupama u saradnji s Opštinom Berkovići osigurao je 30.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju biznisa žena iz marginaliziranih grupa.

Ugovori o dodjeli sredstava bit će potpisani danas s tri žene u zgradi Opštine Berkovići.

Biznisi će biti pokrenuti u oblasti poljoprivrede i uslužnih djelatnosti, a poduzetnicama će biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Riječ je o podršci u razvoju biznisa za žene s invaliditetom, majke osoba s invaliditetom, žene iz ruralnih područja, žrtve nasilja te nezaposlene mlade žene.

Sredstva se dodjeljuju kroz Fond za podršku razvoju biznisa marginaliziranih grupa žena koji je osnovan početkom 2017. godine i kroz koji je do sada podržano više od 100 biznisa.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda vidljivi su kroz održive biznise koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Kreiranjem Fonda između USAID/PPMG i partnera nastoje se stvoriti prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena, kroz poticanje na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta, saopćeno je iz USAID/PPMG.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Na sjeveru Kosova u 2023. prikupljeno oko 2 milijuna eura od poreza registriranih biznisa

Oko 180 žena u Gazi porodi se svaki dan u nehumanim uslovima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo