Svijet     | 02.10.2019. 19:34 |

EU - Britanski prijedlog Brexita 'ima pomake', ali i 'problematične tačke'

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 2. oktobra (FENA) - Prijedlog koji je u srijedu podnijela Britanija o sporazumu o njenom napuštanju Evropske unije uključuje "pozitivne pomake", ali "još ima problematičnih tačaka na kojima je potrebno raditi u narednim danima", saopćila je Evropska komisija.  

Predsjednik komisije Jean-Claude Juncker poručio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu tokom telefonskog razgovora da će izvršni organ EU istražiti zakonski tekst objektivno i u svijetlu "dobro poznatih kriterija" bloka, navodi komisija u saopćenju. 

Juncker je pozdravio Johnsonovu odlučnost da se napreduje u pregovorima prije oktobarskog sastanka Evropskog vijeća i da se ostvare pomaci ka postizanju sporazuma, dodaje se u saoopćenju.

-  On je priznao pozitivne pomake po pitanju svih regulatornih poravnanja za sve robe i kontrolu roba koje ulaze u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije. Predsjednik je, ipak, uočio da postoje neke problematične tačke koje će zahtijevati dodatni rad u narednim danima, posebno po pitanju upravljanja "backstopom" - dodaje se u saopćenju, pominjući mehanizam uvršten u sada napušteni sporazum kako bi se zadržala otvorenom granica između Sjeverne Irske i Irske.

Komisija je saopćila da će se sastanci između pregovaračkih timova EU i Velike Britanije održati u Bruxellesu u narednim danima.

- EU želi sporazum. Mi ostajemo jedinstveni i spremni da radimo 24 sata dnevno kako bi se to ostvarilo - kao što smo više od tri godine činili - saopćila je Evropska komisija, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo