Sport     | 02.10.2019. 18:15 |

USADA: Salazarovi sportaši bili su poput laboratorijskih životinja

FENA Agencije

DOHA, 2. listopada (FENA) - Američki atletski trener Alberto Salazar koristio je sportaše kao laboratorijske životinje, izjavio je šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart u razgovoru za ZDF.

USADA je vodećeg američkog atletskog trenera, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, utorak suspendirala na četiri godine zbog dopinga. 

"Morate shvatiti da sportaši nisu imali pojma što se događa s njima, što im se daje. Primjerice, jednoj sportašici je kazano da uzme lijek protiv tumora na maternici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportaše i na njima obavljali liječničke eksperimente," tvrdi Tygart.

Američka antidopinška agencija je objavila da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi. Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega.

Tygart je osim Salazara napao i Nike.

"Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otriježnjenje. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportašima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno", kazao je Tygart, prenosi Hina.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdjevao sportaše zabranjenim supstancama te je sportaše navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

"Šokiran sam," kazao je Salazar. "Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e."

"Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", dodao je.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Atletičari i atletičarke Slobode Tehnograd nastavili uspješnu dvoransku sezonu

Atletika - Marija Vrajić i Emir Hastor pobjednici Tuzlanskog maratona

Hrvatska ostala bez organizacije Svjetskog prvenstva u krosu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom