Svijet     | 02.10.2019. 16:25 |

Khamenei: Američka strategija 'maksimalnog pritiska' prema Iranu je propala

FENA Internet

TEHERAN, 2. oktobra (FENA) - Američka strategija "maksimalnog pritiska" protiv Irana je propala politika i nije uspjela ostvariti svoje ciljeve, izjavio je u srijedu irnski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, javila je državna novinska agencija IRNA.

- Amerikanci su se zavaravali da će oboriti Iran na koljena provedbom maksimalnog pritiska, posebno putem ekonomskih sankcija - kazao je  Khamenei, dodajući da su se "oni, ipak, sami suočili s problemima i nevoljama".

Iranski čelnik izjavio je da,  na nedavnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Amerikanci "nisu mogli, čak i uz pomoć svojih evropskih prijatelja, prinuditi iranskog predsjednika da se sastane sa svojim američkim kolegom". 

- Do ovog trena njihov pritisak je propao, i odlučno objavljujem da oni (Amerikanci) neće uspjeti u maksimalnom pritisku - istaknuo je.

U utorak je prvi iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri izjavio da je njegova zemlja onemogućila američku kampanju "maksimalnog pritiska" protiv Islamske Republike.

- Kroz solidarnost i jedinstvo među Irancima, mi ćemo prevazići sve poteškoće izazvane američkim represivnim sankcijama - navodi IRNA njegovu izjavu.

Nakon američkog povlačenja iz istorijskog iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine i sankcija koje su uslijedile Islamskoj Republici nakon toga, napetosti su eskalirale između Irana, s jedne strane, i Sjedinjenih Država i njihovih regionalnih saveznica, s druge.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države uložile veto na rezoluciju UN-a o palestinskoj državnosti

Trump poručio Dudi da je "u potpunosti iza Poljske"

Thomas-Greenfield: Punopravno palestinsko članstrvo u UN-u neće pomoći dvodržavnom rješenju

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana