Bosna i Hercegovina     | 02.10.2019. 14:49 |

Radović: Hraniteljstvo nedovoljno zastupljeno u RS

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 2. oktobra (FENA) - Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja, od kojih je oko 430 u Republici Srpskoj i njih 230 je smješteno u hraniteljske porodice, istakla je danas ombudsmenka za djecu RS-a Dragica Radović.

Navela je da su to podaci centara za socijalni rad, ali da tačna baza podataka ne postoji.

U povodu "Dječije nedjelje" u Banjoj Luci je organizovan okrugli sto na temu "Djeca u hraniteljstvu u RS - Porodica je potrebna svakom djetetu", a Radović je istakla da je hraniteljstvo kao institut ili zamjena prirodne biološke porodice nedovoljno zastupljen u RS-u i BiH.

- Ne može nijedan dom biti adekvatan i pružiti uslove i usluge koje može jedna porodica. Ako nemamo biološke porodice, ako ona nije zdrava, onda je tu hraniteljska koja je alternativa, ali to ne znači prekidanje odnosa sa biološkom porodicom - naglasila je Radović.

Ukazala je i najvažnije je da što više djece odrasta u porodicima, a da institucionalno zbrinjavanje djece bude krajnji korak.

Ona je izjavi novinarima precizirala da hraniteljstvo u tom bh. entitetu uređeno Zakonom o socijalnoj zaštiti i Pravilnikom o hraniteljstvu, ali da nije potpuno primijenjena Strategija o socijalnom zbrinjavanju djece bez roditeljskog staranja za period 2015.-2020., koja definiše uslove, način i kriterijume prema međunarodnim standardima.

Igor Doder iz Banje Luke rekao je da se na zahtjev svoja dva djeteta odlučio za profesionalno hraniteljstvo te da ih je u njegovoj porodici do sada bilo šestoro u proteklih 10 godina.

- Trenutno imamo dvoje djece u hraniteljstvu - rekao je Doder i naveo da je jedan od dječaka u njegovoj porodici devet godina.

Kazao da oni koji žele da postanu hranitelji moraju biti svjesni da su 24 sata obavezni da budu s tim mališanima, više nego s biološkom djecom.

- Vremenom, zavisno od godina, mora se ukazati na razliku da je to dijete privremeno kod nas - rekao je Doder, koji želi da pomogne da svako dijete živi u zdravoj porodici.

Diplomirana socijalna radnica u Centru za socijalni rad Doboj Sanja Stanišić je rekla da svako ko je zainteresovan za hraniteljstvo može da se obrati lokalnom centru za socijalni rad, te da procedura koju prolaze nije komplikovana.

Važno je, ističe, da je u pitanju zdrava porodica, materijalno i stambeno obezbijeđena i da je to neko ko ima želju i volju da obezbijedi topao dom za tu djecu.

Naknade za hraniteljstvo u Banjoj Luci su 647 KM i manje su nego 2010. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Djeca umiru od gladi u sjevernoj Gazi

Beograd: Policija podnijela prekršajnu prijavu zbog trovanja djece alkoholom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo