Svijet     | 02.10.2019. 14:53 |

Rohani: Francuski plan za razgovore sa SAD-om prihvatljiv

FENA Internet

ŽENEVA, 2. oktobra (FENA) - Plan razgovora koji je francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio Sjedinjenim Državama i Iranu općenito je prihvatljiv za Islamsku republiku, izjavio je u srijedu predsjednik Hasan Rohani tokom sjednice vlade koja je uživo emitovana na državnoj televiziji.

Rekao je da je potrebno izmijeniti neke formulacije u planu, u kojem se navodi da Iran ne može koristiti nuklearno oružje i da pomaže u sigurnosti regije i da se oslobode plovni putevi, dok će Washington morati ukloniti sve sankcije. To bi također omogućilo Iranu da odmah nastavi s prodajom nafte.

Ali Rohani je također rekao vladi da su Sjedinjene Države slale miješane signale vezano za sankcije dok je prošle sedmice prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku zbog čega su potkopane mogućnosti razgovora, prenio je Reuters.

Kazao je da je neprihvatljivo da američki predsjednik Donald Trump javno govori da će pooštriti sankcije dok su evropske sile rekle Iranu da je voljan pregovarati.

- Američki je predsjednik u dva navrata izričito rekao da želi pooštriti sankcije. Rekao sam svojim evropskim prijateljima, kome onda mi da vjerujemo? - rekao je Rohani.

Europske sile nastavljaju s naporima na organizuju razgovore. Njemačka, Britanija i Francuska bile su među potpisnicama iranskog nuklearnog pakta 2015. sa svjetskim silama, koji je Trump otkazao prošle godine.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana