Kultura     | 02.10.2019. 13:54 |

Fondaciji Heinrich Boell Zlatno lovorov vijenac za razvoj scenske umjetnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za razvoj scenske umjetnosti ove godine je Fondacija Heinrich Boell, odluka je Direkcije Festivala MESS.

Nagrada će im biti dodijeljena večeras u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo, uz ceremoniju dodjele Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos teatarskoj umjetnosti Jasni Diklić, saopšteno je iz Festivala MESS.

U obrazloženju Direkcije povodom priznanja za Fondaciju Heinrich Boell između ostalog stoji da je prisustvo Fondacije Heinrich Boell u Bosni i Hercegovini doprinijelo realizaciji brojnih kulturnih programa koji su u svojoj osnovi imali ono za šta se zalaže i Festival MESS - ideju slobode i potrebu za komunikacijom među ljudima kao fundamentima normalnog, slobodnog društva.

- Dvadeset godina u Bosni i Hercegovini, i kroz višegodišnju saradnju s Festivalom, te kroz podršku programu Modul Memorije, Fondacija dokazuje da se vodi misijom Heinricha Boella "Umiješati se, to je jedina mogućnost da se ostane realističan", kao apelom za aktivno građanstvo, apelom da se djeluje kao "Homo Politicus" - navedeno je.

Osnovna područja djelovanja rada Fondacije Heinrich Böll, Ureda za Bosnu i Hercegovinu obuhvataju proces demokratizacije, političkog obrazovanja, zaštite okoliša i održivi razvoj. Svoje aktivnosti realiziraju u saradnji sa partnerima u Bosni i Hercegovini koji su zainteresirani za aktivno učešće u demokratizaciji društva, političko obrazovanje građana i građanki, jačanje demokratskog dijaloga, aktivan angažman u zaštiti okoliša te podizanje svijesti o značaju energetskih resursa i održivog razvoja. Fondacija je organizacija koja podržava i otvara javne forume i o aktuelnim i o marginaliziranim društveno-političkim temama, te omogućava povezivanje domaćih i međunarodnih aktera bliskih zelenim vrijednostima.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

KŠCZ ZDK - Pohvala i zahvalnica za zasluge u izgradnji sistema zaštite i spašavanja ljudi i dobara

Goraždanin Emir Hastor nagrađen priznanjima za vrhunske sportske rezultate

Arhiv FBiH - Priznanja za doprinos afirmaciji arhivističke djelatnosti i pamćenju bh. prošlosti

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta