Ekonomija     | 02.10.2019. 12:44 |

PKFBiH - Projekti vodosnabdijevanja zahtijevaju primjenu inovativnih rješenja

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 2. oktobra (FENA) - Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (PKFBiH) Mirsad Jašarspahić izjavio je da projekti vodosnabdjevanja, odnosno tretmana pitkih i otpadnih voda u BiH zahtijevaju primjenu inovativnih tehnoloških rješenja s obzirom na to da će u budućnosti sve biti, na neki način, digitilizirano i svedeno na funkcionisanje po principu pametnih gradova.   

PKFBiH danas je u Sarajevu u saradnji s konsultantskom firmom Polimac Company i kompanijom Budapest Waterworks organizirala poslovne susrete i prezentaciju tehničkih, inovacijskih i ekspertnih rješenja ove mađarske kompanije u domenu snabdijevanja pitkom vodom i prečišćavanja otpadnih voda.

 -Na prezentaciju smo pozvali predstavnike komunalnih preduzeća, inžinjering kompanija, donosioce odluka, kao i sve one koji se vide u tom biznisu da bi se upoznali sa tehnološkim rješenjima kompanije Budapest Waterworks koja postoji duže od 150 godina i jedan je od vodećih pružatelja usluga vodosnabdjevanja u srednjoistočnoj Europi. Ova kompanija uz tehnička rješenja nudi kompletne finansijske konstrukcije u saradnji sa njihovim partnerskim bankama i drugim finansijskim institucijama – kazao je Jašarspahić.

Kada je riječ generalno o vodosnabdijevanju u BiH, kako je dodao, ne može se stajati na višedecenijski starim tehničkim rješenjima, već je potrebno da se to stalno i postepeno usavršava i unapređuje stepen kvaliteta opreme i postrojenja.

Kompaniju Budapest Waterworks predstavio je Tamas Bencze koji je naveo da se u Mađarskoj voda mora striktno kontrolisati. Samo u Budimpešti, kako je dodao, više od 13.000 uzoraka iz vode se uzima svake godine koji se strogo provjeravaju.

- Snabdijevamo oko 2,46 miliona ljudi našom vodom i postoji veoma dugi kontunuitet našeg servisiranja, odnosno pružanja komunalnih usluga u vezi sa vodom. Aktivnosti tretmana vode, upravljanja mrežom i ispitivanja kvalitete vode podržane su vodećim svjetskim tehnologijama. Sistemi za proizvodnju i opskrbu pitkom vodom potpuno su automatizirani – kazao je Bencze, izražavajući spremnost za poslovnu saradnju sa partnerima u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nakon sanacije kvara u ulici Jukićeva uspostavljeno uredno vodosnabdijevanje potrošača

Privredna komora FBiH - Projekt za dobijanje žigova 'BH kvaliteta' i 'Izvorno domaće'

Mališević: Globalna nestabilnost se prelila i na BiH i usporila rast ekonomije

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu