Svijet     | 02.10.2019. 12:42 |

Počinje ročište u suđenju Netanyahuu zbog korupcije

FENA Internet

TEL AVIV,  2. oktobra (FENA) - Početno ročište o podizanju optužnice zbog korupcije protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyajua počet će u srijedu.

Netanyahu neće prisustvovati nizu saslušanja za koja se očekuje da traju četiri dana. U tom periodu zastupat će ga  njegovi advokati, saopćio je portparol državnog tužioca Avichaija Mendelblita.

Mandelblit pokušava podići optužnice protiv Nretanyahu zbog prevare, kršenja povjerenja i primanja mita u tri odvojena slučaja.

Netanyahu je odbacio sve optužbe protiv njega i nazvao ih je "lovom na vještice".

Premijerovi problemi sa zakonom nisu jedina prepreka koja prijeti budućnosti najdugotrajnijeg izraelskog čelnika.

On nije uspio dobiti većinu na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima i sada je suočen s šestomjesečnim rokom da okupi koaliciju putem pregovora s političkim suparnicima.

U februaru je  Mendelblit objavio da će pokušati da pokrene krivični postupak u tri slučaja protiv Netanyahua. Ročište koje počinje danas predstavlja naredni korak u dugotrajnom procesu.

U takozvanom "slučaju 1000", Netanyahu je optužen da je primao poklone od milijardera u zamjenu za njegovu pomoć u njihovim poslovnim i ličnim aktivnostima.

U "slučaju 2000", Netanyahu je optužen da je postigao sporazum s izdavačem novina kritičnih prema vladi, Yedioth Ahronoth, da povoljnije izvještavaju o njemu u zamjenu za slabljenje provladinih novina Israel Hayom.

"Slučaj 4000" smatra se najozbiljnijim u kome je Netanyahu osumnjičen. Dok je bio ministar komunikacija, Netanyahu  je navodno naredio povoljnu presudu za najveću izraelsku telekomunikacijsku firmu Bezeq u zamjenu za pozitivno izvještavanje njenog websitea Walla, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'