Svijet     | 02.10.2019. 12:44 |

Saudijska Arabija dala zeleno svjelo Iraku da dogovori sastanak s Iranom

FENA Internet

BAGDAD, 2. oktobra (FENA) - Saudijska Arabija složila se da premijer Iraka Adil Abdul-Mahdi dogovori sastanak s Iranom, kazao je irački zvaničnik.

- Saudijci su dali zeleno svjetlo u ovom pitanju, a Abdul-Mahdi radi na tome - rekao je Abbas al-Hasnawi, službenik u iračkom premijerskom uredu, prenosi informativni portal Middle East Eye (MEE).

Također je napomenuo da je irački premijer posredovao između Rijada i Teherana u namjeri da ublaži napetosti u regiji, kao i da je saopćio uslove obje strane za pregovore, prenio je Press TV.

- Iračko rukovodstvo ima kanale sa obje strane. Naša braća suniti (u vladi) kontaktiraju sa Saudijcima, a naša šijska braća s Irancima - rekao je Hasnawi.

- Saudijci imaju uslove prije nego što započnu pregovarački proces i isto je s Irancima. Te uslove smo povezali sa svakom stranom. Nije jednostavan zadatak okupiti dvije suprotne strane u smislu njihove ideologije, sekte i njihovih saveza u regionu - dodao je on.

Zvaničnik je također rekao da se Abdul-Mahdi nada da će biti održan sastanak između Saudijske Arabije i Irana u Bagdadu pod nadzorom iračke vlade, naglašavajući, međutim, da lokaciju još treba dogovoriti.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Košarac i ambasador Saudijske Arabije o jačanju privredne saradnje

Zelenski u radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji

Iračka vlada okončava misiju koalicije pod američkim vodstvom u zemlji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo